Реєстрація /

У Києві для здачі в оренду найчастіше купують однокімнатні квартири

В іпотеку поки не купують.

У Києві серед усього обсягу інвестиційних покупок більш 60% становлять 1-кімнатні, 25% – 2-кімнатні, 10% – 3-кімнатні, 5% – багатокімнатні квартири.

Про це повідомив керівник проекту Rusaniv Residence Олександр Ізаров..

«Популярність 1-кімнатних квартир обумовлена ​​як високою затребуваністю невеликих за площею квартир (до 46 кв.м), так і швидкою окупністю вкладень при їх здачі в оренду – в середньому до 5-7 років», – підкреслив експерт.

На його думку, до кінця року кількість «інвестиційних» квартир може перевищити 60% від усього обсягу продажів.

Також на середину липня, в порівнянні з травнем, значно збільшилася частка квартир, придбаних в розстрочку.

Він повідомив, що на даному етапі механізм розстрочки найбільше використовується в сегменті комфорт-житла і об'єктах нових форматів – до 50-55% від усього обсягу продажів в цих класах. В економ-класі частка таких покупок не перевищує 30%, в бізнес-сегменті – не більше 10-15%, в елітній категорії – не більше 5%.

Що ж стосується іпотеки, то, за даними експерта, за неповних 7 місяців 2020 роки для квартир на первинному ринку Києва, придбаних за допомогою кредитування, знизилася з 3-3,5% до 1,5%.

«З одного боку, невизначеність і побоювання, викликані карантином, а з іншого боку – очікування зниження ставок по іпотеці, змусили частину покупців відмовитися від покупки квартири в кредит, що називається, «до кращих часів». До кінця року, швидше за все, кількість квартир, придбаних за допомогою іпотеки, істотно не збільшиться. У кращому випадку воно повернеться на «докарантінної» позначки у 3-4% від усього обсягу продажів», – підсумував Олександр Ізаров.

Стаття по темі: Іпотека в Україні в 2020 році: які умови і на скільки будуть знижені ставки по кредитах

Нагадаємо, що раніше зниження ставок за іпотечними кредитами було безпосередньо прив'язане до зниження облікової ставки НБУ. У квітні «учетка» була знижена до 8%. Однак через майже місяць під такий відсоток іпотека доступна тільки в рамках програм Державного фонду сприяння молодіжному будівництву.

Джерело