Реєстрація /

Київ знову звернувся до Кабміну з проханням допомогти розчистити територію заводу «Радикал»

У столиці може статися екологічна катастрофа.

Міська влада Києва наполягає на необхідності негайно розпочати процес очищення території заводу «Радикал». Управління екології та природних ресурсів КМДА підготувало повторне звернення до Антимонопольного комітету України і звернення до Кабінету Міністрів України про надання дозволу державної фінансової допомоги для демеркуризації території підприємства.

На розробку проекту очищення території місто мало намір спрямувати близько 9 млн грн.

Однак своїм листом Антимонопольний комітет України зобов’язав припинити надання коштів на вищезазначені цілі – тобто на проведення комплексних робіт для демеркуризації.

Після зупинки роботи заводу залишки хімічних речовин не були вивезені з підприємства, не організована належним станом охорона.

Обсяг ртутєвмісних відходів, які мають бути вилучені та вивезені з території ВАТ «Радикал», становить приблизно 200 тис. тонн. Із них 10 тис. тонн – сильно насичені ртуттю, а також розглянуто варіанти проведення демеркуризаційних робіт.

Ртуть, пари ртуті та її сполуки дуже отруйні, вони уражають нервову систему, а концентрований вплив ртуті загрожує життю людини. Надзвичайну небезпеку становить і хлор, який характеризується високотоксичною і подразнювальною дією.

У 2013–2014 роках за рахунок бюджетних коштів м. Києва вивезли та знешкодили 293 тонни хлорорганічних та неідентифікованих сполук із території ВАТ «Радикал».

Стаття по темі: Новий Генплан Києва: як буде розвиватися столиця, скільки побудують житла і куди прокладуть метро

Міська влада Києва наполягає: процес демеркуризації повинен бути виконаний, аби уникнути негативних екологічних наслідків для міста та його мешканців. Тому просить Антимонопольний комітет та Уряд України розглянути пропозицію міста щодо проекту очищення забрудненої території «Радикалу».

Раніше повідомлялося, що демеркуризація столичного заводу «Радикал» буде коштувати 1,3 мільярда гривень. Провести її в Україні неможливо.

Джерело