Реєстрація /

Іноземні інвестори поки відклали запуск будівельних проєктів в Україні

Зміни пов'язані з карантином.

У зв'язку з пандемією, намічений на 2020 рік старт декількох масштабних житлових проектів у Києві за участю іноземних інвесторів був відкладений на невизначений термін.

Про це 100realty.ua  повідомив керуючий партнер Caspian Service в Україні Чингіз Кішієв.

Крім тривалого карантину, і пов'язаної з ним невизначеністю, ще однією важливою причиною припинення планів іноземних інвесторів експерт вважає незавершеність реформи Державної архітектурно-будівельної інспекції.
Він вважає, що обсяг іноземних інвестицій в первинний ринок житла України багато в чому буде залежати від ефективності проведених реформ в сфері містобудування, реалізації планів по ревіталізації промислових зон і реконструкції застарілого житлофонду, а також від розвитку іпотеки, загальної економічної і політичної ситуації в країні.

«Іноземним інвесторам, які готові інвестувати в житлове будівництво України, дуже важливі прозорі і зрозумілі умови ведення бізнесу, установка нових правил, які дозволять реалізувати амбітні і знакові проекти не тільки для України, а й для всього пострадянського простору», – сказав Чингіз Кішієв.

На сьогоднішній день українському житловому сегменті нерухомості представлено всього лише близько 10 іноземних девелоперів, які реалізовують власні проекти, або проекти в партнерстві з українськими компаніями. При цьому 4 з них працює безпосередньо в Києві.

Стаття по темі: Іпотека в Україні в 2020 році: які умови і на скільки будуть знижені ставки по кредитах

Нагадаємо, що раніше зниження ставок за іпотечними кредитами було безпосередньо прив'язане до зниження облікової ставки НБУ. У квітні «учетка» була знижена до 8%. Однак через майже місяць під такий відсоток іпотека доступна тільки в рамках програм Державного фонду сприяння молодіжному будівництву. Також чиновники обіцяли, що у кожного громадянина України буде можливість оформити іпотечний кредит під 10%.

Джерело