Реєстрація /

Як і коли запустять метро Києва: заяви Кличко і Держспоживслужби

Між столичною владою і Кабміном йде дискусія про умови запуску метро Києва

Метро Києва має бути запущено після 22 травня, – з таким зверненням до Кабінету міністрів виступив мер столиці Віталій Кличко.

Нагадаємо, що раніше уряд збирався відкрити метро на заключному етапі виходу з карантину. На даний момент карантин та режим надзвичайної ситуації діє в Україні до 22 травня, однак Кабмін має намір його продовжити.

Мер Києва просить дозволити роботу метрополітену в звичайному режимі: «Я звертаюся до уряду – після 22 травня, а точніше – з 25 травня (22 – це п'ятниця, а потім два вихідних), дозволити відновити роботу метро в столиці! Звичайно, ми будемо враховувати ситуацію з поширенням вірусу і сподіваємося, що вона не погіршиться... Сьогодні, коли все більше людей повертаються до роботи, в місті відбувається колапс. І ми будемо наполягати на поновленні роботи метро. За ідеєю спецперепусток для проїзду в метрополітені – вона абсолютно утопічна. Ми створимо страшні натовпу і буде ще гірше. Тому, метро має відкритися для роботи в звичайному режимі. Це дозволить перерозподілити потік пасажирів і нормалізувати роботу всього громадського транспорту столиці. Але, я хочу звернутися і до киян: це не означає, що всі повинні кататися, як зазвичай. Тут настає і ваша відповідальність - за дотримання дистанції, обов'язкова наявність маски, рукавичок, дотримання елементарних правил. І проїзд в транспорті тільки на роботу, у справах, в разі потреби. Безпека сьогодні - понад усе!» – заявив Кличко.

Стаття по темі: Як відкрити магазин після карантину і не потрапити під штраф

На момент заяви столичного міського голови вже був поширений коментар начальника Головного управління Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів в м. Київ Олега Рубана. В інформації для «Сьогодня» Рубан назвав дату запуску метрополітену і висунув ряд умов до місцевої влади щодо дотримання вимог карантину.

«Метро запустять тільки після розпорядження уряду, і це буде зроблено в самий останній момент послаблення карантину. Думаю, що не раніше 1 червня. Головна умова – це зменшення захворюваності серед населення. Вона повинна бути не такою, як сьогодні – стабільно високою. За міжнародними стандартами встановлено, що термін такої динаміки визначається протягом 10-15 днів. Якщо буде спостерігатися зниження захворюваності в цілому по регіону, то можна говорити про запуск метрополітену», – заявив Рубан.

За яких умов відбудеться запуск метро Києва

Держспоживслужба назвала базові умови для роботи метро в Києві.

  1. Пасажири повинні дотримуватися дистанції, носити індивідуальні засоби захисту під час поїздок.
  2. На станціях повинна проводитися регулярна дезінфекція. За словами Рубана, «буде сформований певний фільтр, а також допуск на станції обмеженої кількості пасажирів. Наприклад, не пускати в вагони понад 100 осіб і контролювати від'їзд кожного складу зі станції».
  3. У вагоні метро одна людина повинна перебувати на площі в 10 квадратних метрів або дотримуватися дистанції з іншим пасажиром в півтора метра. До пропуску людей на станції будуть залучати співробітників поліції і Муніципальної варти.

Начальник столичної Держспоживслужби визнає, що «будуть проблеми з чергами і з накопиченням пасажирів у вагонах. Але технічно це все можливо відрегулювати, заздалегідь все пояснивши людям».

Раніше київська влада вже заявили про відновлення роботи громадського транспорту, в першу чергу тролейбусів і трамваїв.

Джерело