Реєстрація /

Конфлікти довкола будівництв загрожують забудовникам втратою коштів і репутації

Деякі депутати самі створюють проблеми для забудовників, а потім їх активно «вирішують».

Розпочинаючи будівництво, забудовник має бути готовим до можливих конфліктів одразу з кількома сторонами – політичними силами, громадськими організаціями (зокрема екологічного спрямування), псевдогромадськими активістами, представниками органів місцевої влади. Про це ІАП «Столична нерухомість» розповів Сергій Погребной, голова правління громадської організації «Асоціація професіоналів корпоративної безпеки України».

«Зокрема, в Києві є низка місцевих депутатів, які активно заважають будувати, а потім активно вирішують проблему, яку вони ж самі створили для будівельників. Такі конфлікти загрожують забудовникам втратою коштів, коли люди забирають вже проінвестовані кошти. Окрім фінансових несе забудовник і іміджеві втрати. Наприклад, була ситуація у Києві, коли у великого забудовника, який реалізовує одночасно багато проектів, на одному з будмайданчиків виникла конфліктна ситуація, то приходили інвестори в інші його проекти, де все було нормально і будівництво велося за планом, з вимогою віддати кошти, мотивуючи це тим, «що якщо у вас там виникли проблеми, то ви, напевно, і наш будинок не добудуєте», – зазначив експерт.

Раніше повідомлялося, що багато конфліктів, пов’язаних з будівництвом, можна «погасити», налагодивши ефективну комунікацію.