Реєстрація /

Учасники АТО виділену землю під Києвом змушені віддати забудовнику

Індивідуальне будівництво будинків в селі не передбачене.

На Київщині бійці АТО не можуть збудувати собі житло на своїх ділянках і мусять передавати наділи забудовникам.

У селі Щасливе Київської області у вересні 2015 року учасникам АТО передали 3 гектари на вул. Лесі Українки, 2-А. Після цього, з’ясувалося, що будувати індивідуальні будинки вони не можуть, оскільки для цього треба змінювати Генплан села і цільове призначення землі. Тому їм запропонували об’єднуватися з інвестором, який буде зводити житло. Відтак бійці АТО отримають квартири замість землі.

Екс-депутат сільради і депутат Бориспільської райради Леонід Чугайнов стверджує, що на сесії сільський голова переконував, що земля бійцям АТО виділяється саме під індивідуальну забудову.

«Я знаю, що одному із бійців, наприклад, в обмін на його 10 соток землі забудовник надає квартиру розміром 33,25 кв.м. І це називають рівноцінним обміном», – обурюється депутат.

«Громада Щасливого могла би отримати 23-25 квартир, якби чесний голова сільради безплатно виділив лише 30-40 соток землі будь-якій будівельній компанії (забудовник має за законом передати 10% житлового фонду сільраді). А якби цей наділ на 3 га, як зараз, віддати під забудову, то це би принесло громаді більше 100 квартир. Тому тут ми і впевнені, що Микола Шмаюн, користуючись своїм особистим інтересом і зловживаючи владою і службовим становищем, незаконно і безплатно вивів цю землю у громади під свій бізнес-проект», – прокоментував ситуацію Ігор Левін, голова громадського союзу «Громада Щасливого».

За даними Ігоря Левіна, у сільраді на отримання землі зареєстровано 27 учасників АТО і їх число буде рости. Чотирьом бійцям через відсутність землі уже відмовили.

Раніше повідомлялося, що будівництво житла для учасників АТО просять призупинити.