Реєстрація /

Землі біля Лаври та Софії хочуть повернути державі

Відбуваються суди.

Генпрокуратура оскаржила у Верховному Суді незаконні рішення Київради про передачу комерційним структурам під забудову 0,87 га у провулку Киянівському, 12-А.

Про це повідомляє сайт відомства.

У ГПУ наголошують, що зазначена ділянка розташована на території охоронної зони об'єкта ЮНЕСКО: «собор святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська лавра», тож на ній заборонена будь-яка забудова.

Але, незважаючи на це, 2007 та 2013 роках Київрада передала ці землі під будівництво офісно-житлового комплексу з підземною автостоянкою.

«При цьому в порушення Конвенції ЮНЕСКО про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини, ратифікованої Україною в 1988 році, про такі рішення навіть не було повідомлено Комітет всесвітньої спадщини», – наголосили у ГПУ.

Реагуючи на вказані порушення, прокуратура Києва звернулася з позовом про визнання рішень Київради недійсними, однак у його задоволенні суд відмовив.

Після цього Генпрокуратура звернулася із заявою про перегляд вказаних судових рішень до Верховного Суду.

«Найвища судова інстанція погодилася з обґрунтованістю доводів Генеральної прокуратури та 22 квітня скасувала постанову Вищого господарського суду, а справу передала на новий касаційний розгляд», – йдеться в повідомленні.

Раніше повідомлялось, що громаді повернули пам’ятники архітектури.