Реєстрація /

Громаді повернули декілька архітектурних пам’яток

Рішення відстояли в суді.

Генеральна прокуратура України відстояла у Верховному суді України інтереси Київської громади та добилася визнання у суді вищої інстанції недійсною передачу в приватну власність будинків по вул. Мала Житомирська, 12-А, 12-Б, 14-А, 14-Б, у столиці, які є об'єктами культурної спадщини. Серед цих будинків є і садиба родини художника Олександра Мурашка, яка з 2012 року віднесена до пам'яток історії та архітектури національного значення.

Як повідомив заступник Генерального прокурора Віталій Касько, у 2007 році Головне управління житлового забезпечення Київської міської державної адміністрації уклало з ТОВ «Пантеон-Інвест» інвестиційний договір, за яким фактично відчужило вказаному товариству згадані будинки. При цьому договір було укладено без проведення інвестиційного конкурсу та без погодження з Головним управлінням культурної спадщини.

«Саме ці обставини стали підставою для звернення прокуратури з позовом про визнання договору недійсним та дозволили нам повернути будинки культурної спадщини громаді Києва» – додає Віталій Касько.

Раніше повідомлялось, що в столиці горіла ще одна пам’ятка архітектури.