Реєстрація /

На ринку торгівельної нерухомості змінились правила гри

Орендатори стали більш вимогливі.

Ринок торговельної нерухомості очікують кардинальні зміни.

Все більша кількість орендарів вимагає від девелоперів взяти на себе витрати на ремонт приміщень.

«Криза змінила правила гри. Якщо до цього у великих якісних ТРЦ умови диктували власники об'єктів, то зараз – орендарі. Велика частина рітейлерів призупинила розвиток або скорочує кількість торгових точок. А ті, хто відкривають нові магазини, не хочуть ризикувати і інвестувати власні кошти або не можуть залучити кредитне фінансування в такий складний час», – говорить директор відділу торговельної нерухомості в консалтинговій компанії Colliers International Наталія Кравець.

Співзасновник Асоціації рітейлерів України Олександр Фіалка розповідає, що девелопери не тільки готові вислухати такі вимоги, але і приймають їх.

«Йдеться про регіональні торгові центри, у яких істотно знизився потік відвідувачів. Для того, щоб залучити нових орендарів, вони готові взяти на себе витрати з ремонту», – пояснює Фіалка. За його словами, на столичному ринку аналогічна ситуація спостерігається на тих об'єктах, які відкрилися в цьому році.

Преференції отримують не всі роздрібні оператори, а тільки ті бренди, щодо яких девелопер впевнений, що вони забезпечать необхідний потік відвідувачів.

Раніше повідомлялось, що ринок торгівельної нерухомості Києва завмер в очікуванні.