Реєстрація /

Кількість виставленого на продаж житла зменшується

На тлі зниження доларових цін на нерухомість багато власників житла зайняли вичікувальну позицію.

Кількість виставлених на продаж квартир на вторинному ринку нерухомості Києва в листопаді зменшилася на 2,6%, порівняно з жовтнем і склала 18 тис. 918 одиниць. Обсяг пропозиції в загальній площі і грошовому еквівалент зменшився відповідно на 3,4% і 4%. Про це у своєму щомісячному звіті повідомили аналітики ІАП «Столична нерухомість».

У структурі пропозиції житлової нерухомості переважають квартири, розташовані на Правому березі – 47%. Квартири, розташовані на Лівому березі, складають 31% від загальної кількості, в Центрі Києва – 22%. Зниження кількості квартир спостерігалося в Центрі Києва – на 6,1%, на Правому березі – на 2,6%. На Лівому березі зафіксовано ріст на 0,1%.

Аналіз пропозиції з поділом за кількістю кімнат показує, що в загальному обсязі 1-кімнатні квартири займають 27%, 2-кімнатні – 33%, 3-кімнатні – 33% і 4-кімнатні – 7%. Порівняно з попереднім місяцем, кількість однокімнатних квартир зменшилася на 2,6%, двокімнатних – на 1,9%, трикімнатних – на 3,4%, чотирикімнатних – на 1,7%.

Найбільша кількість квартир за підсумками листопада пропонувалася в Дарницькому (15%), Печерському (14%), Голосіївському (13%) та Шевченківському (12%) районах. У Дніпровському – 10%, у Святошинському та Солом'янському - по 9%. Найменша частка виставлених на продаж квартир – в Оболонському (8%), Деснянському (6%) та Подільському (4%) районах.

Найсуттєвіше зменшення пропозиції спостерігалося в Печерському районі – на 7,8%, Голосіївському – на 7,7%, і Солом'янському – на 5,4%. Збільшився обсяг пропозиції в Оболонському – на 4%, і Дніпровському – на 3%. В інших районах зниження кількості квартир склало від 0,1% до 1,7%.

Відзначимо, що через девальвацію гривневі ціни на вторинну нерухомість за останній місяць досить суттєво виросли.