Реєстрація /

Кредити і розстрочки на квартири у новобудовах: що змінилося за рік

Покупців житла на виплату стало приблизно вдвічі менше.

Розстрочка від забудовника вже кілька років для багатьох потенційних покупців житла є єдиним можливим інструментом для вирішення свого житлового питання. Але в той же час, ппринаймні, в теорії, залишається ще банківське кредитування. ІАП «Столична нерухомість» вирішив дізнатися, що за останній час змінилося в цьому напрямку і на яких умовах сьогодні можна купити житло в нових будинках, не маючи всієї суми для придбання нерухомості.

Розстрочка від забудовника

Сьогодні забудовники пропонують покупцям кілька варіантів розстрочки. Головна умова при цьому – необхідний початковий внесок за квартиру. Він може становити від 5 до 70% від вартості житла. При цьому розстрочка платежів може надаватися до введення будинку в експлуатацію, на півроку або ж на триваліший період. Часто платити можна без відсотків, але тоді не йдеться про фіксацію ціни – якщо забудовник підвищуватиме вартість квадратного метру, то і для тих, хто оформив таку розстрочку також. Але можна знайти і акційні пропозиції забудовників, які фіксують вартість квадратного метру до введення будинку в експлуатацію для деяких квартир або житлових комплексів.

«Така співпраця вигідна для обох сторін, оскільки ризиків для забудовника практично немає, а інвестор отримує ціну, яка залишиться незмінною незалежно від коливань цін на будматеріали та енергоносії, а також стабільності національної валюти», – вважає Оксана Голобородько, керівник департаменту продажів Української державної корпорації «Укрбуд».

Довгострокова розстрочка на строк до 10 років – не надто поширена, але кілька компаній надають і такий фінансовий інструмент продажу квартир.

Так, одна з компаній пропонує квартири в деяких своїх ЖК з розстрочкою платежів до 10 років з умовою внесення першого внеску лише від 5% вартості квартири, під 2% річних. Йдеться виключно про власні ресурси забудовника без залучення стороннього фінансування.

«Довгострокова розстрочка дозволяє суттєво розширювати коло потенційних покупців. Якщо ми говоримо про передмістя – Гатне, Вишневе, Ірпінь, або про спальні райони Києва – то тут є досить широкий шар потенційних покупців з 3-7 тис. доларів на руках, які без розстрочки взагалі не розглядають можливість придбання нового житла», – говорить Юлія Горох комерційний директор компанії «Інтергал-Буд».

Чи популярна розстрочка?

За словами забудовників, попит на розстрочку є, щоправда, не такий високий, як раніше.

«Коли українська економіка була стабільнішою, розстрочка від забудовника користувалася величезною популярністю. До неї вдавалися близько 80% всіх інвесторів, оскільки люди могли спрогнозувати динаміку виплати вартості житла, виходячи з рівня своїх постійних доходів. Зараз же покупці в більшості намагаються акумулювати всю суму і відразу вносити 100%. В окремих випадках інвестори все ще вдаються до розстрочки, але беруть її на нетривалий період – переважно до півроку. Загалом кількість інвесторів, які купують квартири в новобудовах у розстрочку чи в кредит, не перевищує 40%», – говорить Голобородько.

З нею солідарна і колега з «Інтергал-Буд». «Як правило, наші покупці надають перевагу розстрочці від забудовника, не вдаючись до банківського кредитування. Але близько 60% -70% наших покупців відразу вносять 100-процентну плату», – говорить Юлія Горох.

Банківське кредитування

Ще недавно кредити на покупку квартир у новобудовах пропонували одиниці банків. Сьогодні вибір для позичальника розширився, а умови трохи покращились. Купити при цьому житло можна навіть під 10% річних. Але це поодинокі випадки – такі ставки пропонує банк «Аркада» під кредитування квартир в своїх же об'єктах. Є також акційні пропозиції у деяких інших банків (які співпрацюють з окремими забудовниками чи ЖК), за якими ефективна процентна ставка буде нижчою за середньоринкову. А остання на сьогоднішній день складає близько 27% річних.

За даними компанії «Простобанк Консалтинг», на сьогоднішній день, 12 банків кредитують купівлю квартир на первинному ринку.

«Стандартні умови виглядають приблизно так: максимальний термін кредитування до 30 років, мінімальний аванс – від 20% (при наявності у позичальника додаткового забезпечення можливо від 10%). Одноразова комісія становить до 2%, але щомісячна комісія відсутня», – говорить Євгенія Копейко, аналітик компанії «Простобанк Консалтинг».

Позика надається переважно молодим людям і людям середнього віку, які мають стабільний дохід і можуть надати гарантії можливості погашення кредиту (високий офіційний дохід чи додаткову заставу).

Якихось особливих змін у кредитуванні купівлі житла в новобудовах чекати в найближчій перспективі не варто. За словами Євгенії Копейко, максимум, що станеться в найближчий рік – це річні процентні  ставки зменшаться на 0,5-1%. «Для суттєвіших змін необхідний час, стабілізація економічної та політичної обстановки в країні і «довгостроковий» спокій на валютному ринку», – підсумувала експерт.