Реєстрація /

Торгові центри Києва: розвиток не припиняється

Дослідження ринку торгово-розважальних центрів Києва.

Торговий сектор нерухомості в нинішні часи – найактивніша сфера нерухомості в Україні , а особливо в Києві. Сьогодні близько півсотні торгових і торгово -розважальних центрів успішно працюють у столиці. Крім цього, ще чимало подібних об'єктів з'являться в Києві в найближчі кілька років. Все це свідчить про велику привабливість цього сегменту для інвесторів та інших зацікавлених осіб. З цієї причини фахівці компанії «Соцмарт» провели дослідження ТЦ і ТРЦ Києва, головними тезами якого поділилися з ІАП «Столична нерухомість».

Розваги потісняють торгівлю

Сьогодні все більшої популярності набирають саме торгово -розважальні центри. За останні кілька років вони не лише витіснили звичайні торгові центри на нижчі позиції, а також розширили свої обсяги, площі, клієнтуру і перелік послуг до неймовірних масштабів.

Прийнято вважати, що тенденція до розвитку торгово -розважальних центрів продиктована прагненням залучення найбільшої кількості клієнтів, а також створення для них різноманітних та цікавих варіантів проведення часу.

Частково це так, але головною причиною, через яку ТРЦ зараз на піку популярності , є те , що вони орієнтовані в першу чергу на рітейлерів, які бажають реалізовувати свої товари у Києві на найвигідніших умовах, причому в ці умови входить і залучення відвідувачів, і зручне місце розташування, і безліч інших факторів.

Сьогодні ТРЦ, які є лідерами на ринку, відрізняються від своїх «побратимів» значною кількістю розваг. В них знайдете сімейні парки, атракціони, картинги, боулінг, зали кінотеатрів, аквапарки і безліч інших розважальних пропозицій. Крім цього , в подібних мегамолах завжди можна зустріти новий торговий бренд, вперше представлений в Україні саме в цьому ТРЦ.

На думку експертів компанії «Соцмарт» найкращими торговими і торгово -розважальними центрами в Києві на сьогоднішній день є: Ocean Plaza, Dream Town, «Караван», «Глобус», «Більшовик» і Sky Mall.

Наздогнати і перегнати показники 2004-го

Цікаво, що найбільша кількість ТЦ і ТРЦ у Києві з'явилося в 2003-2004 роках. Це означає, що в докризові часи сектор торгової нерухомості розвивався активніше, ніж сьогодні. Хоча останнім часом він почав відновлювати втрачені позиції – не в останню чергу завдяки сучасним комплексам і технологіям будівництва. Так, сьогодні в Києві функціонує близько одного мільйона квадратних метрів торгових площ, і ця цифра продовжує стрімко зростати. Але, незважаючи на всі показники, ринок торговельної нерухомості Києва все ще достатньо ненасичений досить порівняно з західноєвропейськими столицями.

Децентралізація і «гігантоманія»

В кожному районі столиці є кілька ТЦ або ТРЦ. Найбільше їх – в Оболонському районі. Така тенденція пов'язана з великою кількістю людей, які там проживають і працюють.

Взагалі, якщо ще десять років тому ТЦ намагалися будувати в центральних районах Києва, то сьогодні прив'язка за місцезнаходженням залежить від кількості людей, що живуть поблизу об’єкта і є його потенційними відвідувачами.

Те ж саме простежується і у вартості оренди торгових площ в ТРЦ. Раніше найдорожчими для орендарів були об'єкти, розташовані в центрі міста, а сьогодні така залежність вже неактуальна. В торговому або торгово -розважальному центрі, що розташований за межами центральної частини Києва, вартість орендної площі подекуди може вдвічі перевищувати вартість оренди в об'єктах, розташованих у центрі – все залежить від якості і відвідуваності ТРЦ, а не його наближеності до центру. Окрім того, багато заявлених проектів майбутніх ТРЦ Києва з високими орендними ставками, розташуються далеко на околиці міста.

Також цікаво, що за останні п'ять років збільшилася кількість ТЦ і ТРЦ на Лівому березі Дніпра. Сьогодні тут розташована приблизно третя частина всіх торгових об'єктів столиці.

Ще однією особливістю сучасних торгових і розважальних центрів є їх площі. Вони – гігантські. Тільки за останні п'ять років середня площа київських торгових об'єктів зросла на десять тисяч кв. м і сьогодні становить від 20 до 30 тисяч кв. м. Забудовники настільки призвичаїли мешканців столиці до габаритних мегамолів, що невеликий торговий центр з кількома галереями вже не сприймається серйозно.

І ця тенденція лише набирає обертів. Так, впродовж двох років у Києві має з'явитися ще кілька нових цікавих торгово-розважальних центрів з величезними площами. Зокрема, два з них будуть площею понад 100 тис. кв. м. Найбільша кількість відкриється у Святошинському районі. В основному це будуть мегамоли нового покоління, побудовані із застосуванням сучасних технологій і, що включатимуть у себе як торгові, так розважальні площі , що стало вже традиційним для ринку столичної торгової нерухомості.