Зарегистрироваться /

Експерт розповів, чому девелоперам вигідніше будувати зі сталі

Термін будівництва скорочується в середньому на півроку в порівнянні зі зведенням бетонних будівель.

Для того, щоб переконати девелоперів і подолати їх упередження до сталевих конструкцій, довелося запроектувати кілька досить типових будівель - кожне з яких в металі і в бетоні, і на їх прикладі довести доцільність використання металу, як основного будматеріалу.

Про це ІАП «Столична нерухомість» розповів Роман Курашов, керівник координаційної групи Асоціації «Український центр сталевого будівництва», і поділився одним із прикладів.

«Візьмемо бізнес-центр класу« А »на 19 поверхів загальною площею 42 тис. Кв. м. Якщо розглядати тільки вартість, абстрагуючись від джерел фінансування проекту, то в бетоні це вийде дешевше на 2%, якщо ж додати до цього фінансування - наприклад кредит під скромні 15% річних, то вже виходить дешевше будівництво в стали на 1% (чому - поясню далі). Але сталь - це легкий і міцний матеріал, тому будівлі зі сталі на 50-60% легше, ніж бетонні, що дозволяє істотно заощадити на фундаменті (від 15 до 30%). Тому, незважаючи на те, що сам каркас зі сталі, дійсно, дорогий, в загальному, будівля вийде дешевше. Але найголовніше, те, що будівлі зі сталі споруджуються значно швидше - наш умовний бізнес-центр здасться в експлуатацію швидше на 21-26 тижнів, ніж, якби він будувався з бетону. У підсумку, будівля швидше починає заробляти на себе (тому й менша вартість при залученні кредитних коштів). Давайте вважати :, якщо взяти ставку оренди на рівні 30 доларів і помноживши її на орендовану площу і додатковий термін оренди (ці 21-26 тижнів), вийде 4 млн. 500 тис. Доларів «зверху», що становить приблизно 10% вартості будівлі. Ось вам і доцільність і ефективність будівництва зі сталі », - розповів експерт.

Раніше повідомлялося, що до стали, як до будматеріалів українські забудовники все ще ставляться насторожено.

Теги