Реєстрація /

З грудня житлові будинки будуватимуть по-новому

Почнуть діяти нові норми.

З 1 грудня цього року вступають у дію нові ДБН щодо будівництва житла.
 
Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе. 

«Норми дозволяють проектувати кухні-ніші в квартирах, підвищують вимоги до енергоефективності житла, їх інклюзивності та доступності, регламентують обов’язкові ліфти від 4-го поверху, прибирають застарілу норму проектувати радіоточки в кожній квартирі, дозволяють вбудовувати громадські заклади на будь-яких поверхах та ще багато інших змін. Норми почнуть діяти вже з 1 грудня цього року, є обов’язковими до виконання і розповсюджуються на нове будівництво, реконструкцію, капремонт та технічне переоснащення житлових будинків до 73,5 м включно. Житлові будинки з більшою висотою регулюються будівельними нормами щодо висотних будинків», – написав він.
 
Парцхаладзе нагадав, що з 1 жовтня минулого року вже діє низка важливих змін щодо проектування житлових будинків:

  • відмінено обов’язковість влаштування сміттєпроводів у багатоповерхових житлових будинках;
  • дозволено скління балконів та лоджій вище 3-го поверху при проектуванні будівель;
  • введено можливість робити вхід до житлових будинків без порогу та сходів на рівні тротуару тощо.

Стаття по темі: Як отримати доступне житло в Україні: що змінюється в програмі Кабміну

Нагадаємо, у вересні 2018 року Верховна Рада України змінила Закон «Про житловий фонд соціального призначення». Народні депутати дозволили включати в чергу на житлоплощу нові категорії пільговиків, в тому числі внутрішніх переселенців.

Джерело