Реєстрація /

В Україні введуть обмеження щодо відхилення від будівельних норм

Це мінімізує корупцію.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України прийняло наказ, яким обмежило отримання погодження низки відхилень від державних будівельних норм (ДБН) при здійсненні нового будівництва або реконструкції.

«ДБН є обов’язковими до виконання і всі будівельні роботи мають їм відповідати. Інше питання – відхилення від будівельних норм. Ми хочемо відходити від цієї практики, адже це високий ризик корупції. Тому ініціювали розроблення так званих «червоних списків» відхилень від ДБН. Це перелік тих норм, відхилення від яких гарантовано не можуть бути погоджені, бо так обмежуються вимоги безпеки та комфорту людей. Вчора він був опублікований і вже набрав чинності», – повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Стаття по темі: Нові будівельні норми України: ще багато роботи

У «червоних списках» міститься близько 60-ти будівельних «табу», на які гарантовано не можна буде отримати погодження відхилення від ДБН. 

Раніше повідомлялося, що тепер при проектуванні метрополітенів мають обов’язково влаштовуватися автоматизовані системи раннього виявлення надзвичайних ситуацій. Це необхідно для швидкого виявлення можливих загроз безпеці людей та оперативного реагування для їх уникнення. Прийнято нову ДБН, яка вступає в дію з 1 вересня цього року.

Джерело