Реєстрація /

Українцям пояснили, коли не потрібно платити пеню комунальникам

Уряд дав роз'яснення.

Компанії постачальники тепла не мають права нараховувати українцям пеню, якщо платіжка прийшла людині менш ніж за 10 днів до граничної дати оплати. Відповідні зміни до своєї постанови днями вніс Кабмін за рекомендацією Антимонопольного комітету України, повідомила прес-служба відомства.

Чиновники проаналізували проект урядових правил надання послуг опалення, які їм надіслав ще в березні попередній склад Кабміну, і виявили ряд моментів, що вимагають коректування.  21 вересня уряд погодився з претензіями АМКУ і вніс зміни.

Відомство також попросило чиновників уточнити граничний термін перерахунку суми в платіжці, якщо постачальник надав неякісну послугу. Зробити це він повинен буде максимум протягом місяця.
Крім того, в оригінальному документі були передбачені штрафні санкції для одержувачів послуги (пеня за несвоєчасну оплату). Однак не було ніякого покарання для постачальника за ненадання послуги. За запевненням АМКУ, і така зміна Кабмін прийняти погодився.

Раніше повідомлялося, що Кабінет міністрів планує виплачувати фінансову підтримку тим українським сім'ям, які витрачають на оплату комунальних послуг понад 15% від своїх доходів.

В уряді також планують знизити вартість енергоресурсів завдяки запровадженню конкуренції на енергетичних ринках, а також стимулюванню власного видобутку енергоресурсів, зокрема газу та нафти.

Стаття по темі: Що зміниться з 1 жовтня в Україні: нові гроші, код IBAN і суворі правила видачі субсидій

Джерело