Реєстрація /

У Києві 60% квартир у забудовників купують за допомогою розстрочки

Розстрочку дають на кілька років.

За останні 2-3 роки левова частка продажів на первинному ринку, а це близько 60% від усього обсягу реалізованих квартир, здійснюється за допомогою розстрочки від забудовників. Частка квартир, придбаних за допомогою іпотеки не перевищує 3%.

Про це 100realty.ua повідомив засновник і керуючий партнер групи компаній DIM Олександр Насиковський.

При цьому головний сенс розстрочки від забудовника, за його словами, – це повна взаємна довіра між забудовником та інвестором. При цьому нарахування відсотків за користування розстрочкою полягає більше в податкові ризики, а не в способі додаткового заробітку на покупця.

«Якщо покупець з якихось причин не зможе виконати свої зобов'язання, забудовнику доведеться продавати вже готову квартиру, а це, згідно із законодавством, тягне за собою податкові наслідки. Готова квартира - це об'єкт нерухомості, що підлягає відповідному оподаткуванню. Розстрочка від забудовника несе в собі взаємні зобов'язання і гарантії двох сторін. Забудовник зобов'язується побудувати і здати об'єкт, а покупець – виплатити повну вартість розстрочки, адже інакше він просто не отримає право власності на квартиру», – підкреслив він.

Стаття по темі: Пільгова іпотека в Україні в 2021 році – як отримати кредит на квартиру під 7% річних

Нагадаємо, що раніше зниження ставок за іпотечними кредитами було безпосередньо прив'язане до зниження облікової ставки НБУ. У квітні «учетка» була знижена до 8%. Однак через майже місяць під такий відсоток іпотека доступна тільки в рамках програм Державного фонду сприяння молодіжному будівництву. Також чиновники обіцяли, що у кожного громадянина України буде можливість оформити іпотечний кредит під 10%.

Джерело