Реєстрація /

Експерт розповів про ризики іпотеки під 7% річних

Вона може бути не сильно популярної.

При отриманні іпотеки під 7% річних можливі ризики.

Про це стало відомо з повідомлення на сайті ПрАТ «ХК «Київміськбуд», із посиланням на Голову правління компанії Ігоря Кушніра.

Більше 1 млн українських сімей не мають власного житла або потребують поліпшення житлових умов.

«На жаль, навіть половина з них, швидше за все, не зможе скористатися дешевою іпотекою зважаючи на несприятливі економічні умови. Але дорогу здолає той, хто йде, і якщо хоча б 1000 сімей на рік зможе обзавестися квартирами, гра варта свічок. На сьогоднішній день кількість договорів на покупку квартири в іпотеку на первинному ринку нерухомості становить 3-5% від загальної кількості угод. При цьому, за даними Нацбанку, за минулий рік обсяг іпотечних кредитів склав 3,8 млрд грн.», – говорить він.

На його думку, пропонована іпотека під 7% може виявитися не настільки привабливим інструментом, як здається. Згідно з умовами програми, людина бере кредит на житло під відсоток, пропонований банком.

Стаття по темі: Пільгова іпотека в Україні в 2021 році – як отримати кредит на квартиру під 7% річних

«Так ось, умовно припустимо, це 20%. У свою чергу, зобов'язується покрити різницю, щоб людина виплачував свої 7%. У нашому передбачуваному випадку, держава повинна буде щомісяця покривати 13%. І все б добре, але останні роки показали, наскільки нестабільним може бути те, що відбувається. І якщо раптом статися щось непередбачене, то людині самостійно доведеться погашати свої 20%. Чи всі сім'ї, які розраховують на дешеву іпотеку, готові до такого перебігу подій? Обов'язково повинен бути механізм, за яким людина зможе відіграти назад. Бо чим більше інформовані будуть потенційні учасники «доступного житла», тим вище буде рівень довіри до програми», – говорить Кушнір.

Нагадаємо, що раніше зниження ставок за іпотечними кредитами було безпосередньо прив'язане до зниження облікової ставки НБУ. У квітні «учетка» була знижена до 8%. Однак через майже місяць під такий відсоток іпотека доступна тільки в рамках програм Державного фонду сприяння молодіжному будівництву. Також чиновники обіцяли, що у кожного громадянина України буде можливість оформити іпотечний кредит під 10%.

Джерело

Теґи