Реєстрація /

Дарницьку ТЕЦ оштрафували на мільйон гривень через забруднення навколишнього середовища

Провели перевірку.

Державна екологічна інспекція провела перевірку Дарницької теплоелектроцентралі в Києві та виявила порушення природоохоронного законодавства.

Про це повідомив голова ДЕІ Андрій Мальований.

Держекоінспекція протягом 10 робочих днів проводила перевірку підприємства.

Наразі стан Дарницької ТЕЦ у порівнянні з 2015-2016 роками покращився, зокрема, завдяки модернізації золовідвалу.

На золовідвалі встановлена сучасна система поливу, яка не дає небезпечним дрібнодисперсним частинкам пилу забруднювати повітря. Крім того, цього року підприємство висадило 300 тополь сорту Nigra Italica, які не мають пуху, тобто, є безпечними для людей з алергією. Зелена смуга відділяє проспект Бажана від лінії золовідвалу, таким чином, утримуючи частинки пилу від потрапляння у житлові райони. А восени планується ще одна висадка дерев і кущів поряд з ТЕЦ.

Також перевірили екологічні показники викидів від котлоагрегатів. Наразі підприємство використовує в якості палива не вугілля, а природний газ, який є більш екологічним.

«Однак ми виявили порушення у сфері водокористування. Обсяги допустимих середньодобових норм водозабору, які передбачені дозволом на спеціальне водокористування, перевищені. Тобто, Дарницька ТЕЦ за добу здійснює забір більшого обсягу води, ніж це дозволено. За результатами позапланової перевірки ДЕІ складено 7 адміністративних протоколів на відповідальних посадових осіб, штраф вже сплачений. Попередня сума збитків для довкілля – 800 тисяч – 1 мільйон гривень. Я передбачаю, що ТОВ «Євро-Реконструкція», можливо буде оскаржувати нараховані збитки у суді. Однак, Держекоінспекція буде в межах власних повноважень захищати своє рішення», – підкреслив Андрій Мальований.

Хоч підприємство і є небезпечним для довкілля, його закриття та екологізацію неможливо здійснити миттєво.

Стаття по темі: «Утепляємось» за рахунок держави: що для цього потрібно?

Раніше повідомлялося, що КП «Київтеплоенерго» уклало договір на проведення аудиту технічного стану ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6, з метою подальшої їх реконструкції. Фахівці повинні будуть проаналізувати стан будівель і мереж підприємства. Ці послуги повинні надати протягом чотирьох місяців, а їх вартість склала понад 3 млн. гривень.

Джерело