Реєстрація /

Будівельний сектор продовжать реформувати, прибравши людський фактор

Зменшать корупцію.

Будівельну галузь продовжать реформувати, щоб мінімізувати участь урядовців. Про це у блозі на Українській правді написав Олексій Кубраков, міністр розвитку громад та територій, відновлення України.

«Тепер низка важливих рішень формуватиметься без участі людини. Система запрограмована на здійснення форматно-логічного контролю – тобто перевірку відповідності повноти, формату, логічності та достовірності даних, порівняння даних з різних інформаційних систем. На основі цих даних рішення формується автоматично у режимі реального часу», – сказав він.

Серед таких автоматичних рішень – надання права розпочати будівництво (за наявності всіх документів), блокування проектної документації з порушеннями, блокування виготовлення позитивного висновку експертизи, якщо об'єкт має статус пам'ятки культурної спадщини.

Також введення в експлуатацію об'єкта завершеного будівництва здійснюється лише через ЄДЕСБ та за наявності всіх необхідних електронних підписів.

Чиновник виділив 4 принципи, які також закладені до законопроекту щодо реформування сфери містобудівної діяльності 5655:

  • максимальна цифровізація;
  • визначення єдиних обов'язкових правил всім учасників процесу;
  • розширення можливостей для моніторингу та контролю, у тому числі і з боку громадськості;
  • підвищення відповідальності всіх учасників процесу.

«Наведу два важливі приклади. Програма грошової допомоги на ремонт пошкодженого житла – єВідновлення, в якому весь процес практично повністю заведено у цифру – від подання заяви до безготівкового розрахунку. Вже є два мільярди виплачених гривень, які повертаються до української економіки, посилюючи її. Без корупційних скандалів», – наголосив Кубраков.

Раніше повідомлялося, що на програми швидкого відновлення України потрібно до 15 мільярдів доларів.

Джерело

Теґи