Реєстрація /

На програми швидкого відновлення України потрібно до 15 мільярдів доларів

Частково роботи профінансовано.

Реалізації програми швидкого відновлення – один із пріоритетів роботи Уряду. Про це Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Потреби швидкої відбудови України залишаються на рівні до 15 млрд доларів. Цього року було профінансовано лише частину потреб, решта витрат переходять на 2024 рік», – зазначив Денис Шмигаль.

Прем'єр-міністр також повідомив, що була переформатована робота Багатосторонньої координаційної платформи донорів для України, і тепер до її керівного комітету входять союзники із країн G7 та Європейського Союзу.

«Одним із головних завдань платформи цього року і на наступний рік є забезпечити фінансування проектів відновлення», – наголосив Глава Уряду.

Загалом, за його словами, у 2023 році з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії на різні програми відновлення було виділено 62,3 млрд грн. Кошти спрямовані, зокрема, на роботи на об’єктах енергетики, будівництво водогонів, будівництво та відновлення об’єктів інфраструктури, на експериментальний проект комплексного відновлення шести населених пунктів, а також місцевим бюджетам для реалізації проектів на об’єктах соціальної сфери та житлово-комунального господарства.

Також в Україні активно реалізовується запроваджена Урядом програма єВідновлення, на яку виділено 4,4 млрд гривень. І вже для 16 тисяч українських родин погоджено виплати на ремонти осель. Наразі впроваджуються житлові сертифікати для тих, чиє житло повністю зруйноване, якими можна буде скористатися вже у листопаді. Третій компонент програми – це відшкодування тим, хто зробив ремонти власним коштом.

Раніше повідомлялося, що тепер  компенсуватимуть витрати за вже зробленний ремонт по програмі єВідновлення.

Джерело