Реєстрація /

Оренда київських комунальних приміщень може подешевшати

Готують зміни.

Затверджені ставки за використання комунального майна є економічно необгрунтованими, що призводить до скорочення кількості робочих місць та бюджетних надходжень. Тому пропонують знизити ставки на 50%.

Про це повідомив заступник міського голови Володимир Прокопів.

«Підприємці змушені розривати договори оренди і залишати комунальні приміщення. Судіть самі: середня вартість квадратного метра в комунальних приміщеннях коштує 400 грн., а в комерційних – 250 грн. Хто в такій ситуації вибере перше?» – заявив він.

Прокопів стверджує, що на момент затвердження положення «Про оренду майна територіальної громади міста Києва», не враховувалася економічна ситуація в Україні і стан справ малого і середнього бізнесу.

Якщо порівняти кількість підприємців, які покинули приміщення, то згідно з інформацією по 7 районам столиці – в період з вересня 2014 року до квітня 2015 були розірвані 187 договорів оренди, а в період з квітня минулого року по квітень цього року їх стало майже вдвічі більше – 360. При цьому, загальна площа покинутих приміщень зросла більш ніж в 2,5 рази.

Вже напрацьовані відповідні зміни до рішення Київради від 24.04.2015 №415/1280 «Про затвердження Положення про оренду майна територіальної громади міста Києва».

«Таким чином, ми надамо знижку в 50% від встановленої орендної плати, визначеної за результатами конкурсу. Така знижка буде дійсна до 31 грудня 2017 року. Нагадаю, поки орендні ставки встановлюються на рік з дня прийняття рішення. Ця пільга не застосовується до високорентабельного виду бізнесу. А також до всіх об'єктів, які були здані в оренду на умовах конкурсу», – сказав Прокопів.

Раніше повідомлялося, що державне та комунальне майно хочуть заборонити передавати у приватні руки.