Реєстрація /

Кияни стали активніше перепланувати квартири в новобудовах

Спрощення узгодження збільшило кількість бажаючих змінити план.

Близько третини покупців квартир в новобудовах столиці змінюють в них планування або на стадії проектування, або вже після введення будинку в експлуатацію.

«Якщо раніше від перепланування в готовій квартирі людей стримувала бюрократія, то сьогодні законодавчо процес легалізації істотно спрощений. Наприклад, знесення перегородок між кухнею та кімнатою не рахується переплануванням, тобто його не потрібно узгоджувати в дозвільних органах», – зазначає Дмитро Шостя, керіник відділу продажів ЖК Park Stone.

Що стосується житла, що будується, то свою роль відіграє криза.

«Багато забудовників економ-класу відмовляються від опції вільного планування на стадії будівництва, а також уникають великої кількості 3-4-х-кімнатних квартир. А це означає, що люди будуть переносити стіни вже після введення в експлуатацію. Ті ж, кому потрібні великі площі, повинні будуть купувати по кілька квартир, щоб об'єднати їх», – вважає Шостя.

Незважаючи на те, що проводити такі суттєві зміни в конструкції квартири можливо тільки після узгодження проекту робіт в місцевому Дозвільному центрі, основна маса покупців нехтують цією вимогою, говорить він.

«Стежити за такими роботами доводиться представникам забудовника. А оскільки будівельна компанія, як правило, передає новобудову на баланс свого ЖЕКу, той зобов'язує всіх мешканців будинку узгоджувати з ним проведення таких значних змін. Тобто, по суті, забудовнику потрібно виконувати обов'язки контролюючих органів», – говорить експерт.
Раніше повідомлялося, що експерт розповіла про найбільш доступні і найдорожчі київські квартири.