Реєстрація /

Експерти розповіли, що сталося з орендними ставками на офіси

Учасники ринку переглядають умови співпраці.

Згідно з даними JLL, у зв'язку з високою волатильністю гривні на офісному ринку Києва сформувалася практика індивідуальних домовленостей між орендарями та орендодавцями при перегляді комерційних умов діючих договорів. Найбільш поширене застосування валютного коридору з фіксованою верхньою межею в розмірі 20-50% від офіційного курсу долара США на момент укладення договору.

Часто застосовується фіксація орендних ставок у гривні, при цьому період такої фіксації не перевищує одного року.

Також спостерігається збільшення терміну орендних канікул з двох-чотирьох місяців, що надавалися в 2014 році, до чотирьох-дев'яти місяців, які власники офісних площ готові давати зараз.

Девальвація національної валюти відбилася і безпосередньо на ставках оренди. Так, максимальна орендна ставка знизилася в 1-му кварталі 2015 на 3,4% і досягла 29 дол. за кв. м на місяць.

«Практика укладання договорів з прив'язкою орендної ставки до долара США та оплатою в гривнях за курсом НБУ залишається поширеною серед компаній, діяльність яких орієнтована на закордон, наприклад, IT-аутсорсинг, і які, як наслідок, менш сприйнятливі до валютних коливань. Істотних змін умов оренди, за винятком середньоринкового зниження ставок, щодо таких компаній не сталося», – коментує керівник відділу офісних площ компанії JLL Олександра Глобіна.

Раніше повідомлялось, де у світі найдорожчі офіси.