Реєстрація /

У Києві можуть ввести плату за землю під багатоповерхівками

ОСББ доведеться платити нові податки.

З початку року перестала діяти пільга при нарахуванні податку за землю. Так що тепер ОСББ та ЖБК отримують астрономічні суми податку.

«Якщо в минулі роки ми платили до 1 тис. грн. на рік, то тепер нас прийшов рахунок в 35 тис.», – розповів глава правління ОСББ «Оболонь-6» Петро Виговський.

В інших будинках така ж ситуація. Наприклад, для одного з кооперативів на вул. Героїв Дніпра податок збільшили в 41 разів (замість 840 грн. – 35 тис. грн.).

Всі ці нові платежі будуть розподілені між власниками квартир, так що щомісячна платіжка кожного збільшиться на 30-50 грн.

«Податкова взагалі не має права нараховувати податки на землю під будинками. Тому що у переважної більшості будинків в Києві немає документів на землю: ні власності, ні оренди. Київрада просто не видає їх: наша заявка, наприклад, лежить уже п'ять років. Але влада не хоче включати мізки і якось розвивати економіку», – говорить глава одного з ОСББ на Подолі Олег Голубенко.

У Київраді запевнили, що проблему вирішать.

«На найближчу сесію 12 лютого ми будемо виносити питання про те, щоб надати житловим будинкам пільгу по земельному податку. Так що протягом цього року податок на землю залишиться на колишньому рівні», – сказав заступник голови бюджетної комісії Київради Олександр Вовченко.

Раніше повідомлялось, що податківці нагадали як платити податок на нерухомість.