Реєстрація /

Для київських бізнес-центрів розробили нову класифікацію

Експерти визначили критерії класифікації.

У Києві представили нову класифікацію офісної нерухомості.

До кінця поточного року експерти ще прийматимуть відгуки та пропозиції від гравців ринку нерухомості з підвищення ефективності розробленої системи критеріїв.

Розробниками стали Анна Скрипкіна, голова Комітету URE Club з офісної нерухомості, директор департаменту управління нерухомістю компанії IDP, Денис Тучков, старший менеджер по роботі з клієнтами департаменту офісної нерухомості DTZ Ukraine, Дмитро Сенниченко, глава офісу JLL в Україні, Радомир Цуркан, керуючий Партнер консалтингової компанії в сфері комерційної нерухомості CBRE в Україні, і Сергій Кекух, старший менеджер департаменту послуг у сфері нерухомості EY. 

Як підкреслюють розробники, основною метою створення оновленої класифікації офісних будівель стало підвищення якості робочого середовища в сучасних офісах і створення об'єктивних правил співробітництва в сегменті офісної нерухомості на локальному ринку. 

За словами Ганни Скрипкіної, «класифікація стала інструментом, здатним структурувати наш ринок офісної нерухомості та підвищити його якість в майбутньому. Дана класифікація може використовуватися девелоперами в якості технічного завдання для проектування, а орендарі та інвестори зможуть складати більш детальний аналіз при виборі будівлі». 

Усі критерії нової класифікації розділені на 5 основних функціональних груп: місце розташування, архітектурні особливості будівлі, парковка, інженерні системи і керування будинком. Всього в оновлену класифікацію включено 40 критеріїв. Для офісної будівлі класу «А» оновлена ​​класифікація визначає 30 обов'язкових і 10 рекомендованих критеріїв. Для офісної будівлі класу «B» визначені 18 обов'язкових і 22 рекомендованих критерію. При цьому, підкреслюють розробники, для існуючих об'єктів критерії місця розташування і транспортної доступності є обов'язковими. З подальших розділів класифікації можуть бути випущені один-два обов'язкових критерію. Для об'єктів, які будуть вводитися в експлуатацію з 01.01.2018 р, винятків з обов'язкових критеріїв не передбачено.

Дана класифікація повинна бути переглянута через 3 роки. Ще одним важливим моментом нової класифікації є відмова від прив'язки до розташування класу «А» в центральному діловому районі Києва. Іншими словами, такий клас тепер може розташовуватися і поза центральною частиною міста, але лише в локаціях, що відповідають вимогам критеріїв розташування і якості, прописаних в новій класифікації. Наступним кроком розвитку даної класифікації та завданням Комітету з офісної нерухомості, за словами експертів, стане перегляд кордонів центральної частини Києва та визначення офісної карти міста в цілому. Також, у новій класифікації представлені тільки два класи офісних будівель: клас «A» і клас «B». Від класу «С» у новій системі критеріїв було прийнято рішення відмовитися.

Раніше повідомлялось, що існуюча класифікація житла в Україні – застаріла.