Реєстрація /

Грузини допоможуть Україні удосконалити процес реєстрації нерухомості

Іноземні колеги допомагатимуть проводити реформу.

Українську систему реєстрації нерухомого майна будуть реформувати за грузинським принципом. 

Зокрема, за словами екс-керівника реєстраційної служби Грузії Георгія Вашадзе, зараз в Україні розпочався лише перший етап реформи, спрямований на спрощення реєстраційних процедур. 

«Це всього лише початок реформ, які ми почали спільно з Держреєстром і Мін'юстом. Це нелегка реформа, і ми повинні розуміти, що була велика корупційна складова, тому сьогодні ми не можемо сказати, що всі проблеми вичерпані. Це всього лише проект, який показує, що можна працювати по-іншому: не брати хабарів, реєструвати нерухомість, не створюючи при цьому черг, тобто працювати нормально. Перший етап реформи закінчиться тоді, коли реєстрація нерухомості буде такою ж легкою, як і покупка хліба», – повідомив Георгій Вашадзе. 

За його словами, надалі буде вестися робота з Держреєстром, Мін'юстом. 

«Є дуже великий пакет підготовлених законів, в тому числі які передбачають самофінансування системи, це і зарплати, і бонуси, щоб у працівників не було бажання брати чогось зайвого. Менеджмент Мін'юсту та ДРСУ зараз реально змінює систему, щоб працювати було простіше і легше», – запевнив Вашадзе.

Раніше повідомлялось, що при реєстрації нерухомості нотаріуси працюють як раніше.