Реєстрація /

З ринку можуть піти «дрібні» забудовники

Компанії можуть не впоратися з соціальним навантаженням міста.

Кількість дрібних і середніх столичних забудовників може різко зменшитися, оскільки вони не зможуть впоратися з соціальним навантаженням.

Таку думку висловив керівник відділу продажів ЖК «Park Stone» Дмитро Шостя, коментуючи ініціативу Київської міської державної адміністрації про пріоритетне будівництві соціальних об'єктів. 

Раніше в КМДА повідомили, що мають намір впровадити відповідні зміни в процедуру надання дозволів на будівництво, зобов'язавши забудовників будувати соціальні об'єкти в пріоритетному порядку, ще до зведення власне житла. Зокрема, планується внести такі зміни в процедуру надання в користування земельних ділянок під забудову. «Незважаючи на те, що зведення соціальної інфраструктури передбачено законодавством, багато забудовників відкладають це питання на кінець будівельного циклу, а потім «забувають» про необхідність побудувати садочок чи школу, посилаючись на відсутність грошей», – каже експерт.  

На його думку, якщо в столиці будуть впроваджені нові правила, багато учасників ринку можуть його просто покинути. 

«Від забудовників, по суті, буде вимагатися вилучити «круглу» суму з оборотних коштів, навіть не почавши будівництво основного об'єкта. Будівництво сучасної школи або дитячого саду може обійтися в 10-30 млн. грн. «Заморозити» такі кошти під силу тільки великим девелоперським компаніям, що реалізують одночасно декілька проектів і мають значні обороти, або холдингам, які мають в своєму складі комбінати будівельних матеріалів», – каже Шостя.

Раніше повідомлялось, що забудовники спочатку будуватимуть соціальну інфраструктуру.