Реєстрація /

Якість об’єкта нерухомості визначається і його екологічністю

Експерт розповіла, що включає в себе відома система екологічної сертифікації об’єктів комерційної нерухомості.

Девелопери при реалізації проектів торгових центрів почали враховувати також фактор екологічності об’єкта. Про деталі систем сертифікації відповідних об’єктів ІАП «Столична нерухомість» розповіла Анна Корягіна, директор ТРЦ Rose Park.

«Існує кілька авторитетних систем сертифікації для оцінки екологічності об’єктів. Однак з них – BREEAM. Цей стандарт зародився в Англії в 1990 році і на даний момент є найбільш зрозумілим і найбільш затребуваним на ринку комерційної нерухомості. Свідченням цього є те, що по ньому працює вже 250 тис. об’єктів пов сьому світу», – розповіла експерт.

Що ж передбачає і «гарантує» сертифікація BREEAM? За словами Анни Корягіної, це: якість менеджменту (при чому це контролюється на всіх етапах реалізації проекту – від поведінки генпідрядника в ході будівництва до експлуатації будівлі); енергоефективність; коректне споживання водних ресурсів; підходи до використання земельної ділянки; піклування про здоров’я як відвідувачів, так і постійних користувачів будівлі – ключових орендарів; доступність громадського транспорту; якість матеріалів, які використовуються при будівництві; сортування відходів (як на етапі будівництва, так і під час експлуатації ТЦ).

«І особлива увага, безумовно, приділяється рівню забруднення довколишнього середовища, який йде від об’єкта нерухомості», – наголосила директор ТРЦ.