Реєстрація /

За межею: новобудови передмістя тіснять столичні об'єкти

Купівля житла у містах-супутниках приваблює низькою ціною, але відлякує нерозвиненою інфраструктурою.

Високі ціни на житло в столиці змушують багатьох покупців придивлятися до пропозиції новобудов у містах-супутниках Києва. ІАП «Столична нерухомість» вирішив з’ясувати, які переваги і недоліки, а також «унікальні» особливості покупки житла в передмісті.

Чому передмістя?

За даними експертів, за останні півроку відзначається стійка тенденція популярності придбання квартир у сучасній житловій забудові найближчих передмість столиці.

«Для покупців це реальна можливість придбати нове житло за оптимальною ціною, тим більше вибір таких пропозицій зараз досить широкий», – говорить Галина Мельникова, генеральний директор АН «Благовіст».

За словами, комерційного директора компанії «Інтергал-Буд», Юлії Горох, рішення про придбання квартири в передмісті Києва базується на 3-х ключових перевагах такого формату житлової нерухомості. По-перше, доступна ціна – в передмісті квадратний метр житла у новобудові на 25-35% нижчий за вартість у квартирі віддаленого спального району Києва.

По-друге, комфортний формат – переважний обсяг пропозиції квартир представлений житловими комплексами на кілька 5-поверхових будинків з малогабаритними 1- і 2-кімнатними квартирами та власною інфраструктурою на території. По-третє, рекреаційні зони (природні чи облаштовані на території житлових комплексів) та інфраструктура самого комплексу.

Найпопулярніші напрямки

У покупців житла в передмісті популярні населені пункти не тільки з найдоступнішою ціною квадратного метру, а й з хорошою інфраструктурою міста та зручним транспортним сполученням з Києвом.

«Серед покупців житлової нерухомості в містах-супутниках попитом користуються ті населені пункти, які мають потенціал для розвитку. У містах, де інфраструктура лише розвивається, квадратний метр дешевший. Але вже через кілька років, коли в місті буде побудована хороша транспортна інфраструктура і сфера обслуговування, ціни на житло почнуть рости. Відповідно, покупка нерухомості зараз, вже завтра перетвориться на вигідну інвестицію», – говорить Андрій Ковальчук, головний архітектор проектів Інституту «МіськЦивілПроект».

Фахівці відзначають, що на сьогоднішній день кількість споруджуваних і нещодавно побудованих ЖК в Києві і передмісті приблизно однакова (близько 250 проектів у столиці і стільки ж біля неї), але динаміка виходу на ринок нових об'єктів вище за межею столиці.

Щодо найпопулярніших населених пунктів, то за даними Галини Мельникової, це всі міста-супутники в радіусі 50 км від центру Києва.

«З найбільш популярних можна виділити Варшавський напрямок – Ірпінь, Буча, Гостомель і Києво-Святошинський район - Вишневе, Софіївська і Петропавлівська Борщагівка, Чайки, а також Бровари на лівому березі», – говорить експерт.

За оцінками ж компанії «Інтергал-Буд», близько 40% наявного на ринку приміського попиту зосереджено недалеко від Одеської траси – Гатне, Крюківщина, Вишневе, що, на думку фахівців, обумовлено високою транспортною доступністю, як для особистого, так і громадського транспорту, рекреаційними зонами і сформованим іміджем комфортного для життя району.

На що звертати увагу

Купівля житла у новобудові завжди несе в собі певні ризики незалежно від населеного пункту. Головний ризик – це не введення будинку в експлуатацію та затягування термінів будівництва. Щоб не стати жертвою нечесних забудовників, варто відповідально вивчити дозвільну документацію на об'єкт.

«Потрібно бути гранично уважним і ретельно вивчити історію забудовника та дозвільні документи на ділянку і будівельні роботи», – рекомендує Галина Мельникова.

Ще одна особливість, на яку необхідно звертати увагу – це інфраструктура передмістя, щоб у майбутньому не довелося витрачати багато часу на поїздки до столиці для вирішення побутових питань.

«Соціально-побутова інфраструктура передмістя, безумовно, не розрахована на такі обсяги житла, яке збудоване і продовжує будуватися. Вже зараз спостерігається дефіцит шкіл, дитячих садків, поліклінік та інших установ, які функціонально забезпечують життєдіяльність мешканців», – вважає Юлія Горох.

Вона також стверджує, що за умови збереження низького рівня локальної інфраструктури, попит на житло цього формату буде скорочуватися. Сьогодні значно більшим попитом у покупців користуються житлові проекти з діючими об'єктами торгової, сервісної та соціальної інфраструктури

Привабливі ціни

Вартість житла у приміській зоні, найчастіше на 25-35% нижча за аналогічну пропозицію в столиці.

Так, є житлові комплекси, де квадратний метр коштує від 8 тис. 500 грн. А середня вартість становить 12-14 тис. грн. При цьому, зазвичай, чим ближче населений пункт до Києва, тим вища ціна. У таких населених пунктах, як Петропавлівська та Софіївська Борщагівка, Вишневе, квартири в нових будинках пропонують по 14-16 тис. за кв. м.

Що буде далі

Експерти прогнозують активний розвиток ринку житла міст-супутників столиці в найближчі роки.

«Попит залишатиметься високим, оскільки квартира в передмісті – це вигідне і актуальне вирішення житлового питання для багатьох сімей. Особливо це зручно для тих, хто не пов'язаний з щоденними поїздками в столицю (молоді батьки, дистанційна робота тощо). При цьому забудовники продовжують наповнювати ринок новими пропозиціями. Рівень цін збереже своє співвідношення з цінами на житло в столиці і буде наразі залишатися в існуючому ціновому коридорі», – зазначає Галина Мельникова.

Ще більшу популярність, на думку експертів, життя в передмісті отримає, коли розпочнеться будівництво нової Кільцевої дороги, про яку говорять вже роками. Це, крім транспортної зручності, забезпечить тіснішу «взаємодію» міст-супутників з Києвом і вони, за великим рахунком, будуть сприйматися як нові спальні райони столиці. Але чекати цього не менше десятка років.