Реєстрація /

Податок на нерухомість: хто, за що і скільки заплатить?

Деякі міста відмовляються заробляти на нерухомості своїх мешканців.

З 1 січня в Україні діють нові підходи до оподаткування нерухомості. ІАП «Столична нерухомість» вирішив з'ясувати, в чому особливості нового податку, кому доведеться його платити і як це відіб'ється на ринку.

Нові правила

Ставка податку за 1 кв. м загальної площі об'єктів житлової та нежитлової нерухомості для фізичних та юридичних осіб встановлюється у розмірі, що не перевищує 2% мінімальної заробітної плати на рік, або приблизно 24 грн. 36 коп. Але остаточну ставку податку (в рамках 2% від мінімальної зарплати) встановлюють, а також розпоряджаються надходженнями від податку місцеві органи влади.

Закон передбачає пільги зі сплати податку на нерухомість для фізичних осіб, зокрема, не доведеться платити податок власникам квартир загальною площею менше 60 кв. м, і будинків – 120 кв.м.

Ще один нюанс: якщо квартира перебуває у власності кількох осіб, тоді площа ділиться на всіх власників. Наприклад, якщо квартира, площею 100 кв. м належить двом власникам, то на кожного з них припадає 50 кв. м, отже, податок платити не потрібно.

Крім того, місцеві ради можуть встановлювати додаткові пільги, в залежності від майнового стану та рівня доходів громадян. Наприклад, вони можуть вирішити, що такий податок не будуть сплачувати громадяни, у яких сумарний місячний дохід нижче певного рівня, який також визначається місцевою владою. А також, за словами заступника міністра фінансів України Дениса Фудашкіна, «місцева громада може встановлювати диференційовану ставку оподаткування залежно від типу будівель, їх віку, місця розташування», – сказав він. При цьому, чиновник акцентував увагу, що точно звільняються від сплати податку дитячі будинки та будинки сімейного типу.

Незрозумілим досі залишається питання, як буде нараховуватися податок, якщо у власника є нерухомість у різних регіонах, адже встановлювати податок будуть за місцем розташування нерухомості, а не місцем реєстрації власника.

Що чекає на киян

За словами столичного депутата Андрія Страннікова, який очолює постійну комісію Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку, комісія пропонуватиме введення ставки податку на житлову нерухомість у Києві в розмірі, максимально допустимому українським законодавством: 24,36 гривні за квадратний метр на рік.

Щодо нежитлового фонду, то депутат заявив, що, швидше за все, в цьому випадку київською владою буде встановлено діференційований підхід – це в першу чергу стосується виробничих площ.

За попередніми розрахунками, цього року за рахунок податку на нерухомість до бюджету міста надійде близько 30 млн. грн. Для порівняння, минулого року надходження від податку на житлову нерухомість склали близько 8 млн. грн.

А як в інших містах?

А ось на Львівщині не очікують від податку на нерухомість великих надходжень і в деяких містах навіть налаштовані його запроваджувати.

Так, мер Новояворівська Василь Муравель повідомив, що в його місті налічується близько 9 тис. Квартир. Менше половини з них мають загальну площу понад 60 кв. м, тому не потрапляють під податок. Якщо міська рада навіть встановить максимальну ставку податку, Новояворівськ отримає цього року близько 420 тис. грн. – в середньому по 100 грн. з квартири. «Для бюджету міста це не такий вже і великий дохід», – сказав Василь Муравель.

У прикордонній Раві-Руській, де зареєстровано близько 4 тис. окремих будівель, новий податок повинні платити близько половини власників нерухомості. Мер Рава-Руської Ірина Верещук вважає цей податок непопулярним і прогнозує чималі труднощі з його збором. Вона припустила, що власники будинків або не захочуть або не зможуть його оплачувати. «Одні – в знак недовіри до влади, другі – мотивуючи це тим, що не мають коштів, а треті дійсно не мають коштів на його сплату», – говорить вона.

Можна й не платити

За словами юристів, є способи «обійти» податок. Серед них оформлення нерухомості на кількох власників. Це розуміють і чиновники.

«Я підозрюю, що з введенням в дію цього податку, почнуться масові розподіли майна, введення нових співвласників для того, щоб не платити податок», – прогнозує Странніков.
За словами адвоката Сергія Коннова, є ще один спосіб не платити податок.

«Наприклад, у вас є квартира в Києві в 200 кв. м і заміський будинок в 400 кв. м. І за це в 2015 році ви повинні будете сплатити близько 10 тис. грн. податку (200+400-180)*2% від мінімальної заробітної плати). Вихід є: ви знаходите і купуєте за невеликі гроші будинок в далекому неперспективному українському селі (а ще краще, купуєте його вскладчину з кількома друзями. У підсумку, загальна площа вашої нерухомості стане трохи більшою, скажімо, на 50 кв. м (200+400+50) .

Але зате за законом сільрада цього села може підняти для вас (з друзями) граничну норму неоподатковуваної нерухомості до, наприклад, 1 тис. кв. м. Таким чином, ви зі своїми 650 кв. м під оподаткування взагалі не потрапляєте», – говорить він.

Як податок вплине на ринок

Нові правила гри відіб'ються на ринку нерухомості. Так, за словами Ганни Іскіердо, директора компанії «Аімм-Групп», згідно з податковими змінами, попит на малогабаритні квартири може зрости ще більше.

«Покупець житла на первинному ринку буде враховувати необхідність оплати податків у майбутньому. Оскільки податок прив'язаний до величини мінімальної зарплати, яка також зростає, платежі в майбутньому гарантовано збільшаться. Сьогодні близько 70% покупців економ-житла купубть квартири площею до 70 кв. м, в майбутньому цей відсоток може зрости до 80-85%», – вважає експерт.

На вартість житлової нерухомості, на думку ріелторів, цей податок не вплине, оскільки його розмір по співвідношенню до вартості об'єкта нерухомості дуже незначний. А ось при здачі в оренду, власники об'єктів можуть трохи збільшити ціну, аргументуючи це новим податком, навіть в тому випадку, якщо платити його вони не будуть (наприклад, квартира більше 60 кв. м, але розділена між кількома власниками або у власника є якісь пільги).