Реєстрація /

Новорічні знижки на житло: можливість заощадити чи розпродаж «неліквіду»?

Зі дисконтом часто пропонується тільки обмежена кількість квартир не дуже популярних планувань.

Напередодні новорічних свят забудовники пропонують покупцям можливість придбати житло за спеціальною ціною. ІАП «Столична нерухомість» вирішив з’ясувати, яку знижку пропонують цього року забудовники і чи дійсно вигідно купувати житло в сезон передноворічних знижок. Які існують обмеження і умови покупки квартири з дисконтом.

Які квартири продають з дисконтом?

Незважаючи на те, що забудовники готові зробити покупцеві знижку, експерти ринку говорять про те, що все одно ця знижка вже закладена у вартість квартири. При цьому, знижки поширюються не на все житло.

«Потрібно розуміти, що будь-який закладений відсоток знижки, найчастіше, вже враховується забудовником на етапі продажу квартир. Остаточна ціна залежить від метражу квартири, що купується, термінів взаєморозрахунків і наявності схожих квартир в інших забудовників», – говорить Олексій Говорун, заступник генерального директора з розвитку і маркетингу компанії «ТММ».

З цією думкою погоджується Інна Бречко, фінансовий директор девелоперської компанії BGM.

«Привабливі» пропозиції, як правило, стосуються квартир площею понад 100 кв. м, або квартир з невдалими плануваннями. З архітектурної точки зору важко розрахувати ідеально планування всіх квартир багатоповерхового будинку. Тому навіть у найбільш вдалих житлових комплексах є кілька квартир, в яких, наприклад, кілька квадратних метрів – це нефункціональна житлова площа. Такі квартири забудовники готові «віддавати» за меншу вартість, пропонуючи купити їх зі знижками», – говорить представник забудовника.

Новорічні знижки і активність ринку

На думку експертів ринку, знижки на житло, в першу чергу, є маркетинговим ходом компаній, основною метою якого є привернути увагу до житлового комплексу. Також за допомогою спеціальних цін забудовники продають квартири, що не є популярними серед покупців. Розраховувати ж на знижку можна в тому випадку, якщо ви готові «викласти» відразу всю суму за житло або придбати його в розстрочку з великим початковим внеском.

За словами Інни Бречко, напередодні 2014-о року кількість акційних та пропозицій зі знижками від забудовників суттєво менша, ніж напередодні 2013-го.

«Це пов'язано з хорошими обсягами продажів більшості великих і середніх будівельних компаній в осінній сезон. По суті, реалізація квадратних метрів пішла на спад лише в грудні – у зв'язку з політичною ситуацією», – говорить фахівець.

Щодо розміру знижки, то він залежить від різних факторів.

«Розмір знижки в 2013 році залежить від суми початкового внеску, який готові внести інвестори. Більшість девелоперів сконцентрувалися на залученні клієнтів, готових одразу заплатити 50-60% від вартості квартири. Саме таким клієнтам забудовники готові трохи збільшити розстрочку на свої об'єкти – в середньому на півроку. Або зробити поступку на кожному квадратному метрі до 400 гривень. На найбільші знижки – близько 10%, можуть розраховувати ті, хто вносить 100% оплати за квартиру відразу. І таких клієнтів сьогодні приблизно 20%», – стверджує Бречко .

Знижки є, навіть коли їх нема

За даними ІАП «Столична нерухомість», на сьогоднішній день на первинному ринку нерухомості Києва в сегменті економ-класу зі знижкою можна купити житло в 7-ми об'єктах. У будинках бізнес-класу знижку пропонують 3 забудовники і лише в 1-му об'єкті еліт-класу є акційні пропозиції щодо купівлі житла з дисконтом. Розмір знижки коливається від 2 до 10% і залежить від кожної конкретної акційної квартири та умов, на яких купується житло. Також деякі компанії замість фінансових переваг пропонують у подарунок ремонт квартири чи меблі.

Але тут мова йде про об'єкти, в яких забудовники декларують і всіляко рекламують знижки. Втім, існує практика, коли потенційний покупець може виторгувати знижку безпосередньо у відділі продажу, навіть коли забудовник не декларує таку можливість. Тут все залежить від серйозності намірів клієнта щодо купівлі квартири, того ж початкового внеску (практично гарантована знижка в будь-якому з будинків на стадії будівництва при 100% оплаті) і вміння торгуватися.