Реєстрація /

Змінили вимоги до одержувачів соціального житла: що нового


Кабмін прийняв рішення.

Кабінет міністрів змінив критерії одержувачів соціального житла в Україні. На думку уряду, це повинно зробити житло доступнішим для незахищених верств населення.

Відповідні зміни ініціювали в Міністерстві соціальної політики.

«Особи, які потребують соціального захисту і мають недостатній для покупки або оренди житла дохід, зможуть бути взяті на соціальний квартирний облік та в подальшому отримати соціальне житло», – повідомила міністр соцполітики Юлія Соколовська.

За її словами, основні зміни стосуються громадян, для яких соціальне житло є єдиним місцем проживання і середньомісячний сукупний дохід яких менше величини опосередкованої вартості найму житла в населеному пункті та прожиткового мінімуму.

Кому дадуть соціальне житло в Україні:

• особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з інвалідністю, в тому числі в результаті війни;
• реабілітованим особам і які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
• громадянам, житло яких визнано непридатним для проживання;
• багатодітним і молодим сім'ям, учасників бойових дій;
• громадянам, які хворіють на тяжкі форми деяких хронічних захворювань;
• пенсіонерам та особам, які втратили працездатність, а також інших вразливих верств населення;
• внутрішньо переміщеним особам (вимушених переселенців), які не мають житла або житло яких зруйновано в результаті збройної агресії Російської Федерації.

Стаття по темі: Як будуть добудовувати об'єкти «Укрбуду»: які комплекси здадуть першими і за які гроші вони будуть завершені

До прийняття відповідних змін соціальне житло залишалося недоступним через невідповідність норм чинного законодавства вимогам ринку, зазначила Соколовська, а саме:

• середньомісячний сукупний дохід громадян повинен був бути менше величини опосередкованої вартості найму житла в гуртожитку і прожиткового мінімуму, тому громадяни при наявності доходу в розмірі мінімальної зарплати або мінімального розміру пенсії не могли бути взятими на соціальний квартирний облік;
• дохід громадян був недостатнім для найму (оренди) квартири або житлового будинку через значне розходження у вартості проживання в гуртожитку і в квартирі.

Стаття по темі: Як безкоштовно приватизувати квартиру або кімнату в гуртожитку в України: перелік документів та зразок заяви на приватизацію житла

Нагадаємо, що у першому півріччі 2019 року у Київській області 118,3 тис. осіб потребували поліпшення житлових умов. Третина з них знаходиться на квартирному обліку. Решта – це учасники АТО та внутрішньо переміщені особи.

Джерело