Реєстрація /

Війна змінить погляд українців на оренду та купівлю житла

Оренда стане популярнішою.

Девелопмент нерухомості та попит українців на ринку нерухомості змінеться до 2025 року.

Такий прогноз озвучив 100realty.ua Володимир Семенцов, співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development. 

«До 2025 року девелопмент нерухомості може істотно змінитися. По-перше, через злиття та поглинання невеликих компаній, лідери ринку можуть «покрити» до 70-80% від усіх обсягів будівництва об’єктів житлової та комерційної нерухомості. По-друге, «нові» вітчизняні девелопери та іноземні компанії займуть важливу нішу, реалізуючи принципово нові та якісні проєкти в різних сегментах нерухомості. За оптимістичним прогнозом, їхня частка складе до 20-25% від усього ринку», – підкреслив Володимир Семенцов. 

Щодо змін орієнтирів покупців-споживачів нерухомості, то, на погляд фахівця, основним трендом найближчих років стане поступовий перехід від моделі «володіння» нерухомістю до моделі суто «користування». 

«Наприклад, в Австрії близько 80% населення живе в орендованому житлі (квартирах). Зміна орієнтирів від володіння до користування буде зумовлена не лише зміною парадигми життя – від сталого місця (способу) життя до свободи пересування і життя в будь-якому місці в будь-який час, а ще й падінням купівельної спроможності і страхами втратити майно, що насамперед пов’язане з війною та її наслідками. Достеменно невідомо, коли завершиться війна. Проте її потужний вплив на психіку українців спостерігатиметься у найближчі 30-40 років. Свобода і страх стануть рушіями у зміні ставлення до життя в конкретному місці, а також у сприйнятті майна, як блага», – підсумував Володимир Семенцов.   

Раніше затвердили умови програми «Доступна іпотека», яка діятиме з вересня.

Джерело