Реєстрація /

Викрито схему з отримання сотен тисяч доларів за незаконну торгівлю у переходах Києва – столична прокуратура

Проведено обшуки та вилучено багато готівки

Прокуратура Києва повідомила про обшуки в учасників злочинної групи, «які спільно з службовими особами КМДА організували систематичне вимагання та отримання коштів з суб’єктів господарювання за незаконну оренду торгових точок у підземних переходах на території центральних районів міста Києва».

У повідомленні прокуратури йдеться про «кришування» нелегальної торгівлі у підземних переходах. Згідно з матеріалами слідства, до злочинного угрупування входять близько 20 осіб, у тому числі, колишній народний депутат та чинні і колишні депутати Київської міської ради.

Правоохоронці стверджують, що підозрювані щомісяця отримують від 5 до 7 мільйонів гривень доходу від оренди торгових точок у підземних пішохідних переходах станцій метро у Шевченківському, Солом’янському, Печерському та Голосіївському районах столиці.

Деталі справи про обшуки у депутатів та чиновників КМДА

Прокуратура встановила, що з 2012 року КМДА передала у користування «інвесторам» 228 підземних пішохідних переходів на умовах, що приватні фірми самі здійснюватимуть ремонти і прибирання та боротимуться із стихійною торгівлею. При цьому інвесторам було надано право безконтрольно встановлювати в підземних пішохідних переходах торгові точки у будь-якій кількості, без обмежень.

У 2016 році Верховний суд України визнав незаконними майже всі вказані інвестиційні договори як такі, що є уявними та спрямованими на приховування угод по оренді об'єктів комунального майна.

Результати обшуку у депутатів у справі про незаконну торгівлю в підземних переходах Києва

Попри це, учасники злочинної групи систематично кожного місяця збирали платню з «орендаторів» та забезпечували їхню діяльність шляхом незаконного підключення до електромереж комунальних підприємств, за що підприємці їм сплачували окремо. Розмір щомісячної платні з однієї торгівельної точки тільки за оренду приміщень становила від 10 до 15 тис. гривень.

Результати обшуку у депутатів у справі про незаконну торгівлю в підземних переходах Києва

12 травня 2021 року на підставі ухвал суду проведено 14 одночасних  обшуків, у тому числі за місцями проживання депутата Київської міської ради, який за оперативною інформацією організував і контролював вказану злочинну схему; колишнього народного депутата України 7-го і 8-го скликань, який сприяв незаконній діяльності злочинної групи; одного з керівників Федерації боксу України, який є довіреною особою екснародного депутата.

Результати обшуку у депутатів у справі про незаконну торгівлю в підземних переходах Києва

В ході обшуків вилучено документи, чорнові записи, а також грошові кошти у сумі близько 350 тис. доларів США, з яких 250 тис. доларів – у колишнього народного обранця.

Кримінальне провадження розслідується за ч. 2 ст. 189, ч. 1 ст. 364, ч. 1 ст. 368 КК України.

Реакція столичної влади на обшуки чиновників

Мер Києва Віталій Кличко цього ж дня заявив, що «правоохоронці та податківці «буквально кошмарят столичну владу». За словами міського голови Києва, обшуки проходили у «Київзеленбуді», «Спецжитлофонді», «Київавтодорі», «Київському інституті земельних відносин», «Київміськсвітілі», а також у Департаментах КМДА земельних ресурсів та соціальної політики. Обшук пройшов особисто у головного архітектора Києва. 

Джерело

Теґи