Реєстрація /

В Україні заборонили будувати виробничі приміщення метрополітену у житлових кварталах

Вони погіршують екологію та створюють незручності для мешканців великих міст

З 1 вересня при будівництві нових ліній і станцій метро, електродепо мають розташовуватися лише в промислових зонах міста.

Відповідні зміни внесено  до державно-будівельних норм «Метрополітени. Основні положення» і є обов’язковими до виконання.

Старими будівельними нормами щодо метрополітенів, умови розташування електродепо та інших виробничих будівель при будівництві нових ліній та станцій ніяк не були обмежені. Це призводило до розміщення виробничих зон у різних районах міста, що як наслідок створювало незручності для жителів, які проживають поряд, – шум, вібрація, вплив електромагнітних полів, погіршення екології. 

Сьогодні на 1 лінію метро в середньому приходиться 1-2 електродепо в залежності від довжини цієї лінії. Якщо, наприклад, вона складає до 20 км, то необхідно передбачати 1 електродепо. Якщо більше 20 км або знаходиться на перетині водойм – 2 електродепо, якщо більше 40 км – 3 електродепо.

Стаття по темі: Київська інфраструктура: що реалізовано і що обіцяють зробити в 2019 році

Нагадаємо, що раніше у ДБН було прийнято, що при проектуванні метрополітенів дозволено збільшувати відстань між новими станціями метро до 3 км. Зараз така максимальна відстань складає 2 км. Норма стосується лише нового будівництва і набирає чинності з 1 вересня цього року.

Джерело