Реєстрація /

В Дарницькому районі викидів від заводу «Енергія» стане у 5 разів менше

На модернізацію заводу «Енергія» протягом двох років витратять 700 мільйонів гривень.

Київ модернізує сміттєспалювальний завод «Енергія», встановивши систему хімічного очищення димових газів. Також у столиці необхідно збудувати новий сучасний сміттєспалювальний завод. Таку пропозицію висловила громада Дарницького та Дніпровського районів під час громадських обговорень 16 листопада 2019 року.

Під час обговорень громаді презентували проект системи очищення димових газів, що у 5 разів знизить рівень шкідливих викидів, що утворюється в результаті спалювання відходів.

«Завод «Енергія» був збудований понад 30 років тому і з точки зору сучасних підходів потребує модернізації. Безперечно, в перспективі завод необхідно буде закривати, але йому потрібно забезпечити заміну у вигляді нового сучасного переробного комплексу, який би забезпечував виробництво теплової та електричної енергії за рахунок переробки сміття. Сьогодні у нас є короткострокові плани модернізації «Енергії», яка повинна працювати безпечно та ефективно до моменту закриття. А також, враховуючи пропозицію громадськості, ми готові розпочати проектування сучасного сміттєспалювального заводу за аналогією тих, що працюють в Європі та світі», – сказав заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Наступного року завод «Енергія» розпочнуть оснащувати сучасною системою хімічного очищення димових газів. У проекті  міського бюджету на ці потреби передбачать 220 млн. грн.., а ще 200 млн. грн.. планує виділити держава. Загальна вартість проекту, виконання якого займе орієнтовно два роки, понад 700 млн. грн. Аналогічні проекти вже реалізовані в багатьох містах Європи і дадуть змогу в 5 разів знизити рівень шкідливих викидів на київському сміттєспалювальному заводі.

Стаття по темі: Професійні склади в Києві: на ринку дефіцит пропозиції

Нагадаємо, у столиці встановили 2,5 тисяч контейнерів для пластику, скла та паперу. Також під час акції «День без поліетилену» на чотирьох локаціях в столиці близько 200 чоловік займалися збором сміття в водах Дніпра.  Як результат, було зібрано близько 2 тонн сміття.

Джерело