Реєстрація /

Україна почне боротьбу з земельним рейдерством: що зроблять

Прийняли Закон.

Верховна Рада прийняла закон про боротьбу з незаконним захопленням земельних ділянок, врожаю, сільгосптехніки і підприємств. Змінюються процедури державної реєстрації земельних ділянок, прав на них, а також механізм взаємодії державних земельного кадастру і реєстру прав на нерухоме майно.

Суть закону – в забезпеченні захисту майнових прав власників і користувачів земельних ділянок.

Закон про боротьбу з земельним рейдерством попереджує:

• неправомірне заволодіння землями шляхом подвійної реєстрації договорів оренди земельних ділянок;
• захоплення майна сільськогосподарських підприємств (будівель і споруд, сільськогосподарської техніки, врожаю, інших матеріальних активів);
• зупинку діяльності сільгосппідприємств внаслідок необґрунтованого накладення арешту на майно та активи підприємств, силової протидії їх виробничої діяльності, поглинання підприємств шляхом протиправного привласнення корпоративних прав (часток).

Законом про боротьбу з земельним рейдерством пропонується:

• визначити, що власник нерухомого майна одностороннім правочином може встановити вимогу нотаріального посвідчення договору, предметом якого є нерухоме майно, а також скасувати таку вимогу (крім випадків, коли відповідно до вимог закону така угода підлягає нотаріальному посвідченню);
• надавати державним кадастровим реєстраторам доступ в онлайн-режимі до відомостей, що містяться в державному реєстрі прав на нерухоме майно, а державним реєстраторам прав - онлайн-доступ до всіх відомостей, що містяться в державному земельному кадастрі.

Крім того, закон скасовує необхідність отримання власниками і користувачами земельних ділянок паперових виписок про земельні ділянки з земельного кадастру, а також зобов'язати державних реєстраторів прав при здійсненні реєстраційних дій самостійно формувати виписки про земельні ділянки з земельного кадастру в електронній формі (які повинні бути збережені в електронному вигляді для підтвердження правомірності здійснення реєстрації прав на земельні ділянки).

Закон зобов'язує державних реєстраторів перевіряти не тільки відомості в реєстрі прав на нерухоме майно, а й наявність відповідних відомостей в земельному кадастрі.

Стаття по темі: Як розпізнати шахрайство з нерухомістю: нові махінації в 2019 році

А під час реєстрації прав державний реєстратор зобов'язаний буде перевірити, чи має право особа, яка звернулася із заявою про реєстрацію, на вчинення таких дій, а також перевірити наявність інформації про нерухоме майно в інших державних реєстрах.

Якщо ж кадастровий номер земельної ділянки відсутня в земельний кадастр – державний реєстратор повинен буде залишати без розгляду заяву про реєстрацію права на нерухоме майно.

Стаття по темі: Кому можна не сплачувати податок на землю в Києві – перелік пільговиків та порядок розрахунків

Нагадаємо, що понад 70% українців виступають проти зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель.

Джерело

Теґи