Реєстрація /

У Києві приватні ЖЕО заборгували за тепло майже 6 млн грн: що робити мешканцям

18 ЖЕО накопичили борги.

Приватні ЖЕО/ОСББ накопичують борги за опалення і гарячу воду. Попри те, що мешканці будинків за спожите тепло розраховуються з ними майже в повному обсязі та іноді не здогадуються, що їх будинок накопичує борги і ризикує лишитись без тепла.

18 столичних приватних ЖЕО та ОСББ накопичили борг за тепло близько 6 млн грн. У цих будинках послугу централізованого опалення надає будинковий управитель (приватний ЖЕО чи ОСББ), який на підставі договорів на постачання теплової енергії як товарної продукції купує теплоенергію виробника. Мешканці цих будинків сплачують за тепло своєму приватному ЖЕО, а той має свої платіжні зобов’язання перед виробником тепла. І якщо ЖЕО не виконує умови договору, не сплачує за теплоенергію, – виникає величезний борг будинку за опалення і як наслідок – відсутність опалення.

В ідеальному світі управитель будинку, якого взяли на роботу, має звітувати про стан справ перед власниками житла. Однак так буває не завжди. І в такому випадку потрібно налагодити контроль фінансових аспектів роботи управителя, його кваліфікації та чесності. Це дозволить попередити чимало неприємних ситуацій.
Але що робити, коли проблему ідентифікували пізно? Через борги за тепло будинку не вмикають опалення? Київтеплоенерго пропонує провести реструктуризацію з визначенням термінів сплати боргу.

Алгоритм наступний:

Крок 1. Клієнт-юридична особа має надіслати письмове звернення з відповідним пакетом документів (уточнюється у Київтеплоенерго) для розгляду та прийняття рішення про можливість реструктуризації.

Крок 2. Якщо теплопостачальник приймає рішення про реструктуризацію боргу, сторони укладають відповідну угоду. За якою управитель будинку в подальшому здійснює оплату боргу.
Також після погашення боргу мешканцям варто розглянути доцільність існуючих договірних відносин та визначитись: чи залишатися на цих договорах з приватним ЖЕО чи змінити договірні відносини і перейти на прямі договори з виконавцями послуг.

Читайте також: ТОП-5 порад, як зменшити електроспоживання, працюючи із дому

Раніше повідомлялося, що Київ підготувався до опалювального сезону завчасно і готовий до запуску тепла.

Джерело

Теґи