Реєстрація /

Тепер міста можуть збільшувати комунальні тарифи без обмежень

Кабмін зняв граничні тарифи на послуги.

Кабмін скасував постанову попереднього уряду про введення неринкових механізмів з встановленням граничних цін/тарифів на послуги для населення міст обласного значення. У Кабміні вважають, що функціонування граничних тарифів могло стати причиною відключення опалення і гарячого водопостачання в населених пунктах через неможливість покриття собівартості послуг.

Про це стало відомо з повідомлення прес-служби Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища.

Так, постановою Уряду від 26.06.2019 року № 560 були встановлені такі граничні тарифи на:

  • послугу з постачання теплової енергії для населення – 1400 гривень (з ПДВ) за 1 Гкал (при наявності приладів обліку) і 35,21 грн (з ПДВ) за 1 кв м (без приладів обліку);
  • послугу з гарячого водопостачання – 83,66 гривень (з ПДВ) за 1 м куб. за умови підключення полотенцесушарок, і 75,74 грн (з ПДВ) за 1 м куб. при відсутності полотенцесушарок.

«Слід зазначити, що середньозважений тариф по Україні на теплову енергію станом на 1 травня 2019 року складав 1807 гривень за 1 Гкал. Введення меншого тарифу відповідно до постанови № 560 приведе до додаткових витрат місцевих бюджетів за час опалювального сезону 2019/2020 року – 7 млрд. гривень», – додали в міністерстві.

Стаття по темі: Відмова у субсидії: хто та чому не отримає допомогу держави

Раніше повідомлялося, що АТ «Укрпошта» з березня по травень виплатила 4,8 мільярдів гривень монетизованих субсидій на оплату комунальних послуг пенсіонерам, які отримують пенсію через поштові відділення.

Середня сума виплачених субсидій за березень-травень становила на рівні 1500 грн. Максимальний середній розмір монетизованих субсидій у березні становив 9273 грн., у квітні – 11062 грн., у травні – 9 326 грн.

Джерело