Реєстрація /

Стало відомо, як держава профінансує житло для поліцейських

Стало відомо, як держава профінансує житло для поліцейських

Міністр фінансів України Сергій Марченко прокоментував, як держава планує забезпечувати громадян житлом на пільгових умовах, зокрема через механізм фінансового лізингу.

Зокрема, йдеться про фінансування житла для поліцейських, які отримували пільгові кредити через Державну іпотечну установу (ДІУ). Станом на перше півріччя 2021 року ця програма перебувала в «замороженому» стані.

Мінфін планує відновити фінансування, поєднавши дві державні установи та повернувши борги за попередними програмами.

Читайте також: Лізинг житла може стати «молодшою ​​сестрою» іпотеки під 7% річних

«Ми пішли доволі складним шляхом, враховуючи, що зобов’язання ДІУ вельми значні – понад 7 млрд грн і воно фактично якийсь час перебувало в стані банкрутства. Ми пішли шляхом, коли ми не створюємо одну «чисту» компанію, а ДІУ залишаємо з квартирами поліцейських та іншими проблемами. Ми намагаємося натомість зробити об’єднання, докапіталізувати «Укрфінжитло» і надалі злити його з ДІУ з подальшою виплатою боргів. Якщо це не робить «Укрфінжитло», це зробить Міністерство фінансів. В нас тут прагматичний підхід. Ну, а далі це потенційна можливість для близько 10 тис. сімей отримати житло або у фінансовий лізинг, або в кредит. Президент поставив завдання реалізувати програми, які роблять житло доступним для людей. Перші кредити ми видаватимемо вже цього року. Умови уряд чітко визначив – це й строк до 20 років, і 20% першого внеску (для лізингу)», – заявив Сергій Марченко в інтервью «Інтерфакс-Україна».

Нагадаємо, в червні 2021  року Кабінет міністрів розподілив більш 305 млн гривень субвенції з держбюджету на виплату грошової компенсації на житло для членів сім'ї осіб, які загинули на сході України. Крім того, виплати отримають і особи, які отримали I-II групи інвалідності внаслідок війни на Донбасі. Бюджет Києва отримає понад 56 млн гривень, а бюджет Київської області – понад 45 млн гривень.

А в серпні Уряд схвалив проєкт розпорядження, яким передбачається розподілити 200 млн гривень для будівництва і реконструкції житла для прикордонників. Для будівництва житлових будинків в Києві передбачається виділити 138 млн 900 тис. гривень.

Джерело

Теґи