Реєстрація /

Офісні центри у Києві почнуть реконструювати після карантину через зміну попиту


Багато людей працюють віддалено.

У Києві налічується понад 170 бізнес-центрів різних класів, і, за словами Володимира Гелюти, керуючого партнера UTG Offices, до 90% офісних співробітників під час карантину працювали віддалено. А значить, по завершенню пандемії почнеться ре концепція як існуючих, так і майбутніх проектів офісної нерухомості.

«За ці два місяці бізнес втратив величезні гроші, тому буде намагатися шукати будь-які можливості, щоб знизити свої операційні витрати і почати заробляти більше. Хтось буде оптимізувати площі, хтось змінить дислокацію, тому що їм не дали орендні канікули або знижку на період карантину. Самі офіси почнуть по-іншому функціонувати», – зазначає Андрій Рижиков, СEO і керуючий партнер девелоперської компанії DC Evolution. 

Скасування карантинних обмежень, на жаль, автоматично не скасовує саму пандемію і ймовірність зараження, тому компанії будуть шукати можливості убезпечити своїх співробітників – будь то переформатування існуючого простору або переїзд в концептуально нове місце. За словами Андрія Рижикова, в майбутньому будуть користуватися попитом офіси з максимально гнучкими плануваннями і можливістю перепрофілювання, тому об'єкти, які перебувають на стадії проектування і ще не побудовані переглядатимуться під нові вимоги.

«Я прогнозую зміну поверховості майбутніх офісних центрів: люди не хочуть їздити на ліфтах, а особливо в великих бізнес-центрах, де це можна порівняти з поїздкою в метро в годину-пік, тому буде рости попит на окремі офіси. Крім того, буде попит на нерухомість, в якій можна одночасно і жити, і працювати, не виходячи за межі будівлі», – додає Володимир Гелюта.

Стаття по темі: Як карантин змінив ринок нерухомості: результати опитування

Підтримує цю ідею і Андрій Рижиков, який нагадує про актуальність концепції «живи, де працюєш, працюй, де живеш», що дозволяє реалізувати простір для життя, роботи і відпочинку. 

«Якщо раніше грамотно спроектований МФК просто спрощував життя і вивільняв час для дійсно важливих справ, то зараз це ще і про безпеку», – резюмує Андрій Рижиков. 

Стаття по темі: Коли ринок нерухомості відновиться після карантину

Раніше повідомлялося. що у 2020 році терміни введення в експлуатацію споруджуваних ЖК в Києві можуть збільшиться в середньому на 3-6 місяців.

Джерело