Реєстрація /

Оцінювачі нерухомості очікують на стабільну роботу Єдиної бази ФДМУ з 10 лютого

Фонд держмайна визнає, що у роботі сервісу «виникають помилки»

Гравці ринку оцінки нерухомого майна очікують на відновлення стабільної роботи Єдиної бази звітів Фонду Держмайна з понеділка, 10 лютого. Таку інформацію порталу «Столична нерухомість» 100realty.ua повідомили незалежні оцінювачи.

Нагадаємо, що з 1 лютого в Україні запрацювали нові правила оцінки нерухомого майна. Держава запроваджує модель автоматичної оцінки нерухомості, до якої оцінювачи можуть додавати свої звіти та корегування ціни. Але після запуску нова система почала працювати з помилками – фактично було заблоковано процес оцінки нерухомого майна та зупинено провадження нотаріальних дій з нерухомістю на території всієї країни.

Оцінювачи скаржилися, що всі їхні звіти не додаються до Єдиної бази ФДМУ, через що нотаріуси не мали змоги реєструвати угоди купівлі-продажу, дарування та видавати свідоцтва про спадок (у випадках, коли законодавство вимагає оцінки). 

Стаття по темі: Нові правила оцінки нерухомості в Україні: оцінщики скаржаться, що система не працює, зареєструвати звіт неможливо

Через кілька днів після запуску нової системи Фонд держмайна на своїй сторінці у Facebook визнав наявність проблем та поінформував про плани їх оперативно вирішити.

«Частина сервісу, якою користуються нотаріуси, працює стабільно. У роботі сервісу для оцінювачів подекуди виникають помилки, які виявляються на першому етапі запуску системи. Зараз наша команда докладає максимум зусиль, щоб якнайшвидше виправити всі проблеми та зробити сервіс зручним для реєстрації та користування. Тому ми активно співпрацюємо з індивідуальними оцінювачами та асоціаціями для налагодження стабільної роботи Сервісу», – говориться в заяві ФДМУ.

Стаття по темі: Нові правила оцінки нерухомості в Україні – що змінює новий закон Ради

Раніше юристи в своїх коментарях прогнозували, що після запуску нової системи оцінки ринок нерухомості «встане на паузу», а гравцям знадобиться час на пристосування до нових підходів та принципів роботи. Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми в сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об'єктів нерухомості і прозорості реалізації майна» передбачає, що з 1 липня 2020 року громадяни зможуть самостійно робити оцінку власного майна, попередньо зареєструвавшись в системі.  

Джерело

Теґи