Реєстрація /

Новини ринку комерційної нерухомості: які райони та локації обирають для офісів в Києві IT-компанії, ресторани та магазини

В кінці літа - на початку осені оренда та продаж комерційної нерухомості значно пожвавилися

Перед початком бізнес-сезону восені 2021 року ринок оренди та продажу комерційної нерухомості в Києві отримав значний поштовх: зріс попит, а за ним й орендні ставки на комерційні приміщення.

Спокійна ситуація з карантином та загальне пожвавлення економіки призвели й до активності орендарів в усіх ценових сегментах та напрямах діяльності.

Генеральний директор АН Park Lane Вікторія Барабаш повідомила, що найбільш затребувані приміщення під розміщення офісів, магазинів, ресторанів, бутиків.

«Інтерес до ринку комерційної нерухомості в цьому сезоні перевищує показники минулого року. Багато компаній повертаються до роботи в офісах і підбирають приміщення, виходячи зі своїх потреб. Ми бачимо «міграцію» одних компаній в більш компактні приміщення, інших – в більш просторі. Останні оцінили ефективність роботи співробітників віддалено і вирішили, що результативніше робота проходить в офісі, тому такі компанії шукають нові приміщення, які дозволять організувати достатню кількість робочих місць», – пояснює Вікторія Барабаш ситуацію на ринку комерційної нерухомості Києва.

Читайте також: У серпні ринок вторинної нерухомості Києва виріс на 21%

Найбільш популярні локації для оренди комерційної нерухомості в Києві

Вибір приміщень в найбільш популярних серед орердарів місцях обмежений – це історичний центр Києва (вул. Хрещатик, Майдан Незалежності, Прорізна, Грушевського, і на вулицях в районі Софійської площі та ін.). Також це приміщення в найбільш популярних житлових комплексах в Шевченківському, Голосіївському, Солом'янському та в Дарницькому районах.

В пріоритеті – об'єкти з хорошим місцерозташуванням: біля станцій метро та поблизу транспортних розв'язок.

Новини заміської нерухомості: Скільки коштує будинок під Києвом

Орендні ставки та ціни на комерційну нерухомість в Києві

Слідом за зростанням цін на житлову нерухомість на 5-10% виросли ціни на ринку купівлі-продажу комерційних приміщень.

Орендні ставки в центральній частині Києва і в об'єктах нерухомості високого класу, як на Лівому так і на Правому березі столиці (Шевченківський, центр Голосіївського, Дарницький райони) складають – 25-40 дол/кв.м/міс.

Вартість купівлі аналогічного приміщення – 2000-5000 дол/кв.м. в залежності від метражу і призначення об'єктів.

У Голосіївському, Солом'янському, Святошинському районах орендувати об'єкти можна за 15-25 дол/кв.м/міс., а купити за 1500-3000 дол/кв.м.

Джерело