Реєстрація /

Ніша бюджетного житла в Україні ще далека від заповнення

Забезпеченість житлом українців сильно відстає від середньоєвропейської.

Експертний аналіз структури запитів на придбання житла показує, що їх кількість з початку 2017 року зросла на 14%. При цьому, близько 80% попиту стабільно припадає на бюджетний сегмент (квартири вартістю до 50 тис. дол.).

«За даними експертів, близько половини угод в 1-му півріччі 2017 р можна віднести до інвестиційних операцій приватних інвесторів. Тобто, люди, які мають на руках деяку суму грошей, вкладають їх в придбання житла. І як правило, це найбільш ліквідні об'єкти, які потім легко можна буде продати або здати в оренду», – поділився даними заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Аналіз ринку показує, що найбільшим попитом користуються однокімнатні та малогабаритні квартири, а пропозиція підлаштовується під попит, тому середній розмір квартир, що будуються в останні роки, зменшується. Зараз цей показник вже менше 75 кв. м. в порівнянні з 90 кв. м. в 2014 році.

«Сьогодні ми спостерігаємо тенденцію до зменшення площі квартир і кількості кімнат. Будується більша кількість однокімнатних квартир, так званих смарт-варіантів, в яких люди не переплачують за невикористовувані метри», – підкреслив чиновник.

На сьогоднішній день 50% житлового фонду в Україні становить старе житло. При цьому забезпеченість житловою площею українців майже в два рази нижче середньоєвропейської.

«Будівництво нового житла необхідно. Тільки для покриття існуючого відкладеного попиту потрібно побудувати 50 млн. кв. м. нового житла. А з урахуванням заміни старого житла на якісне і з огляду на європейські тенденції за кількістю житлової площі на людину – мінімум 1 млрд. кв. м. житла», – підсумував Лев Парцхаладзе.

Джерело