Реєстрація /

НБУ назвав умови запуску дешевого іпотечного кредитування в цьому році

Іпотека може з’явитися до кінця року.

Ринок іпотеки можуть запустити до кінця 2020 року, якщо в червні знімуть всі карантинні обмеження. Це позитивно позначиться на суміжних галузях і стане стимулом для відновлення економіки.

Про це заявила перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова.

«Для відновлення іпотеки потрібна прозорість на ринку нерухомості і платоспроможний позичальник. Тому багато що залежить від того, яким буде вихід з карантину», – пояснила Рожкова.

Другий важливий момент, який зазначила заступник голови, – це ціна. Від правильної банківської політики залежить зниження вартості ресурсу до рівня, який посприяє видачі іпотечних кредитів під 10%.

«Це дуже хороша ставка. Були часи, коли валюта кредитувалася під 12%», – уточнила вона.

При цьому третім важливим фактором Рожкова вважає юридичні ризики, які банки закладають у вартість іпотеки. Наприклад, мораторій на стягнення валютної іпотеки. Без вирішення цих питань іпотеку не зможуть запустити.

Стаття по темі: Іпотека в Україні в 2020 році: які умови і на скільки будуть знижені ставки по кредитах

Нагадаємо, що раніше зниження ставок за іпотечними кредитами було безпосередньо прив'язане до зниження облікової ставки НБУ. У квітні «учетка» була знижена до 8%. Однак через майже місяць під такий відсоток іпотека доступна тільки в рамках програм Державного фонду сприяння молодіжному будівництву. Також чиновники обіцяли, що у кожного громадянина України буде можливість оформити іпотечний кредит під 10%.

Джерело