Реєстрація /

Наводницьку вежу Київської фортеці просять реставрувати

Будівля руйнується.

Кияни вимагають реконструювати 200 річну пам’ятку – Наводницьку вежу Київської фортеці. На сайті КМДА розмістили відповідну петицію.

«Під загрозою руйнації знаходиться майже 200 річна історико-архітектурна пам'ятка національного значення, яка є складовою однієї з найбільших у світі кам'яно-земляних фортець, що зберіглася до наших днів», – йдеться в петиції.

Вежі загрожує розпочате в притул до пам’ятки будівництво 26-поветхового будинку.

Вежа розташована по вулиці Старонаводницькій 2-А в Печерському районі міста.

Петиція має 90 днів, аби зібрати необхідний мінімум в 10 тисяч підписантів. 

Стаття по темі: Що буде з аварійними будинками в Києві?

Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект № 8202 «Про внесення змін до деяких законів України з питань удосконалення системи охорони культурної спадщини».

Стаття по темі: Старий житловий фонд: що перешкоджає оновленню?

«Прийняття цього закону значно посилить відповідальність за нехтування пам’яткоохоронним законодавством і стане дієвим механізмом у боротьбі з порушниками. Серед іншого, цим законопроектом ми пропонуємо зробити штраф за руйнацію не тільки однаковим для фізичних і юридичних осіб, а ще й збільшити його в рази – до рівня, коли власникам історичних будівель уже буде невигідно доводити їх до руйнації у надії на будівництво чергової багатоповерхівки, відбуваючись смішним для них штрафом у 1 тис. 700 гривень. Передбачено і впровадження низки нових штрафів, посилення кримінальної відповідальності за порушення пам’яткоохоронного законодавства. Тож, тепер таким горе-власникам доведеться тисячу разів подумати, перш ніж порушувати закони і знущатися над історичним обличчям нашої країни», – сказав заступник голови КМДА Олексій Резніков.

Джерело