Реєстрація /

Мінрегіон пропонує відновити роботу ДАБІ на місцях


Випадків незаконного будівництва стало більше.

Міністерство розвитку громад і територій ініціює відновлення дії Постанови КМУ № 553 «Про порядок здійснення державного архітектурно-будівельного контролю». Проект постанови розісланий на погодження ЦОВВ і буде розглянутий вже на найближчому черговому засіданні Уряду. 

«Через відсутність держконтролю, зокрема, зі сторони органів місцевого самоврядування, в українських містах виник будівельний колапс. Оскільки місцева влада жодним чином не може вплинути на самочинне будівництво, це вже призводить до трагічних наслідків. Ми всі чудово пам’ятаємо інцидент в Одесі, де обвалилася частина житлового будинку, пам’ятки архітектури, внаслідок незаконних робіт забудовника з демонтажу будівлі, що розташована поруч. Така ситуація, нажаль, відбувається по всій країні», – пояснив таке рішення Міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов.

За його словами, лише впродовж останнього місяця зафіксовано понад 70 звернень від органів місцевого самоврядування щодо незаконних забудов, які з’явилися в їхніх містах з березня цього року. Основна їхня скарга, що вони ніяк не можуть вплинути на недобросовісних забудовників.  

Відновлення повноважень місцевим органам влади здійснювати архітектурно-будівельний контроль, дозволить зупинити незаконне будівництво на місцях. А також здійснювати планові та позапланові перевірки.

Стаття по темі: Київська інфраструктура: що реалізовано і що обіцяють зробити в 2019 році

Раніше повідомлялося, що Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект №1052 «Про внесення змін до Закону України «Про будівельні норми» щодо удосконалення нормування у будівництві», який пропонує ввести і надавати перевагу новому методу нормування у галузі – параметричному.

Джерело

Теґи