Реєстрація /

КМДА: Переваги локальних котельних – це міф

Для великих міст краще централізоване теплопостачання.

Для великих міст, таких як Київ, альтернативи централізованому теплозабезпеченню, що була б настільки ж доцільною з екологічної та економічної точки зору, – немає. Вартість обслуговування і модернізації застарілих локальних котельних лише підтверджує цю тезу. Найбільш оптимальною моделлю є модернізація централізованого теплопостачання із системним встановлення індивідуальних теплових пунктів у будівлях.

Про це в інтерв’ю інформаційному агентству «Укрінформ» сказав заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелеєв.

«Сьогодні ми бачимо, як руйнується міф про переваги локального теплозабезпечення. Років 10-20 тому був період, коли невеличкі приватні котельні будувалися у столиці у великих кількостях. Пройшов час, котельні застаріли і назріла потреба їх модернізації та ремонту. Натомість деякі власники не бачать в цьому економічної доцільності. Сьогодні ми в Києві маємо складну ситуацію, коли приватні власники п’яти таких котелень надіслали нам листи з повідомленням про те, що вони відмовляються від подальшого управління котельнями», – сказав Петро Пантелеєв. За його словами, тепер міська влада має клопіт, як підготувати та запустити ці будинки в опалювальний період.

На думку фахівця, це один із багатьох аргументів на користь того, що для таких великих міст як Київ альтернативи централізованому теплозабезпеченню немає.
Він також заявив, що в той же час місто активно розвиває «теплову» децентралізацію, яка стосується встановлення теплових пунктів.

Стаття по темі: «Утепляємось» за рахунок держави: що для цього потрібно?

Раніше повідомлялося, що у 2019 році в Києві заплановано заміну тепломереж на Троєщині, Оболоні, Харківському масиві та Борщагівці. Також місто має намір реконструювати тепломережу котельні «Нивки» на вул. Корчака.

Джерело