Реєстрація /

Київ судитиметься через знесення пам’ятки архітектури на вулиці Лабораторній

Вже звернулися до поліції.

Департамент охорони культурної спадщини готує звернення до поліції та Мінкультури щодо незаконного знесення пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення – садиби на вул. Лабораторній, 9-Б.
У жовтні Верховний Суд відкрив касаційне провадження у справі про зняття статусу пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення з садиби на вул. Лабораторній, 9-Б.

Департамент охорони культурної спадщини виступає третьою особою у справі на стороні відповідача – Мінкультури України.

Досі засідання не було призначене, проте забудовник, не зважаючи на це та на діючі приписи, зніс пам’ятку.
Варто зауважити, що пам’ятка досі перебуває у Державному реєстрі нерухомих пам’яток України.

«Це не просто зухвале нехтування законодавством, а злочин проти культурного надбання, проти нашої історії. Департамент вже готує відповідні звернення до правоохоронних органів та паралельно до Міністерства культури. Таке зухвальство з боку забудовників не може пройти безкарно», – наголосив директор Департаменту Олександр Никоряк.

Він додав, що цей безпрецедентний випадок вкотре показує нагальну необхідність прийняття у другому читанні законопроекту щодо посилення відповідальності за нищення пам’яток.

Стаття по темі: Квартири в передмісті Києва: попит зростає, а висока конкуренція стримує зростання цін

Раніше повідомлялося, що у Києві близько 400 історичних будинків зі статусом пам’ятки. Більшість із них – у приватній власності, інші – на балансі різних структурних підрозділів КМДА, міністерств, інших державних установ, комунальних підприємств, райдержадміністрацій тощо. На 2020 рік запланована реконструкція 4 будівель.

Джерело